Добромир Живков: Протестният вот расте, има мобилизация в обществото

1797
Добромир Живков: Протестният вот расте, има мобилизация в обществото
Снимка: БГНЕС

Продължава тенденцията на повишаване на протестния вот, която регистрирахме на изборите и която на самите избори се реализира в значително по-голям мащаб от предварително прогнозируемия. Това сочи съвместно проучване съвместно проучване на „Маркет линкс“ и bTV. В интервю за БНР Добромир Живков от „Маркет линкс“ посочи, че най-вероятно ще се разгърне сценарий избори след два месеца.

Има много висока мобилизация в българското общество и можем да очакваме постигането на относително висока избирателна активност, сравнима с тази на 4 април, поясни Живков.

Според него вероятността през лятото да не сме в тежка Covid вълна ще отведе до урните онази част от електората на БСП, който може да не е гласувал на последните избори. Сезонът на годишните отпуски не засяга толкова избирателите на БСП и ДПС, допълни Живков.

„Трябва да имаме предвид общото послание, че българската изборна система се нуждае от допълнително демократизиране, даване на възможност на повече българи да участват в изборите и да получат своето представителство“, изтъкна той в коментара си по промените в изборното законодателство и как те биха се отразили върху нагласите на избирателите.

„Маркет линкс“: 42% от българите биха поръчвали лекарства онлайн

Около 42% от пълнолетните българи или около 50% от ползващите интернет биха били готови да закупят онлайн медикаменти, предписани от ле...

Добромир Живков не очаква при отпадане на тавана за броя секции извън Европейския съюз „твърде много нарастване на вота извън ЕС“ и това по думите му няма да бъде решаващ фактор.

„Патриотичният вот не получи в пълния си мащаб свое представителство. В някаква степен частично това се случи през ИТН – немалка част от избирателите на предишните патриотични формации, присъствали в парламента, сега се насочи към формацията на г-н Трифонов. Патриотичният вот, фокусиран във ВМРО, изглежда под чертата, но има два месеца до изборите“, отбеляза още Живков. Според него шанс за присъствие в бъдещия парламент дава обединение на патриотичните формации.

Няма твърде големи разочарования от това да се отиде на предсрочни избори, въпреки очакванията по-скоро да се състави кабинет, дори с кратък хоризонт на действие, коментира Добромир Живков.

Сравнението между последния месец на предишния парламент и първия месец на сегашния показва значително по-висок кредит на доверие към новото Народно събрание, заради изместването на властовия център повече към парламента, посочи Добромир Живков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com