Доц. Бърдаров: Основна причина за демографската криза у нас е ниското ниво на образованието

29028
Доц. Бърдаров: Основна причина за демографската криза у нас е ниското ниво на образованието
Снимка: iStock/Guliver

Основна причина за демографската криза е ниското ниво на образованието. То трябва да е адекватно както на съвременния свят, така и на нуждите на пазара на труда у нас. "Ние се опитваме сега да нагласим нашата образователна система към вече отминалата индустриална епоха." Такова мнение изрази в предаването "Тази събота" по БТВ по повод статистиката, че до 2050 г. българската нация ще се стопи, доцент доктор Георги Бърдаров, който е географ и университетски преподавател по демография. По думите му, статистики сочат, че до 2050 г. между 50% и 70% днешните професии няма да са актуални на пазара на труда.

"Така, че ние трябва да изпреварим тези тенденции. За мен най-важно е образованието и няма как без драстичен скок да се задържи младото население у нас", каза доцент Бърдаров. Той обясни, че застаряването на населението е естествен процес и относно това, няма място за притеснение, защото за няколко десетилетия средната стойност на живота се е повишила от 40 г. на 80 г. Според Георги Бърдаров един от огромните проблеми на България е отливът на младото население. Той смята, че фактор е и липсата на механизъм, който да движи икономическата и социалната система на България и "не е достатъчно само да говорим, че раждаемостта е ниска и населението намалява".

Марияна Николова не може да си обясни защо има демографска криза

В демографски план намаляването и застаряването на населението се очертава като дълготраен проблем за България, призна вицепремиерът Ма...

Данните сочат, че у нас броят на населението ще намалее с 23% или ще достигне до 5 300 000 души. Тази статистика поставя България сред първите места на страните, в които се наблюдава намаляване броя на хората с по 1% годишно. В челната тройка на класацията са също Литва и Латвия. За сметка на това, населението на света ще нарасне. От 7,7 млрд души сега, броят на хората до 2030 г. ще достигне 8,5 млрд души. А през 2100 г. се очаква населението на света да се увеличи до близо 11 млрд души.

Сред предпоставките за тревожната статистика у нас са и ниското заплащане, недоброто образование, както и политическата несигурност. Това кара младите хора да предпочетат по-добре платената и по-удовлетворяваща работа в западните държави. Бърдаров посочи, че демографската криза е абсолютен факт, но са клише някои обяснения за нея. Според него тенденциите са обратими, тъй като процесите са много динамични. "Причините за бързото намаляване на населението в България са разнообразни", счита икономистът Ваня Григорова. Според нея, заплащането е един от основните мотиви на българите да търсят препитание и достоен живот основно в Западна Европа, тъй като най-лесно могат да отидат там.

"Знаем, че според ООН не само България се обезлюдява. Да, тя най-силно, но не само. Източна Европа по принцип се обезлюдява. И причините са основно икономически. Колкото по-малко икономическо активно население има, то толкова по-трудно индустрията ще може да се снабдява с работна ръка.", казва Григорова. Тя смята, че оплакванията на работодателите към момента в голяма степен са безпочвени, тъй като население има, но "за нея трябва да се погрижиш". Тя посочи пример с мелница в Северна България, която осигурява работната си ръка от Молдова. По думите на Григорова, желаещи да работят във въпросната мелница има, но за целта трябва да пропътуват около 10 километра и съответно работодателят следва да им осигури транспорт. Но вместо да направи това, той предпочита да наеме молдовци.

"Ако продължат тенденциите населението на България да намалява, трудно ще бъдат намерени хора, които да работят. Защото вече социалната система изнемогва. Причините са различни към момента. От началото на прехода и в следващите няколко години хората са работели масово без трудов договор и осигуровки. Тези хора ще започнат да се пенсионират сега. Съвсем скоро. И ако ние смятаме, че пенсионната ни система е зле, ще видим какво ще се случи след 10 години. Няма да има кой да плаща пенсиите и хората няма да могат да се класират за пенсия. Защото няма д аимат достатъчен осигурителен стаж, на хартия. След като те не са внасяли осигуровки, не са работили за пенсионната система", коментира Ваня Григорова.

Германско изследване за България: Демографска криза, "нищонеправещи младежи" и "спящ" ромски потенциал

Демографските проблеми на България са основната пречка пред достигането в страната на средния за ЕС стандарт на живота. Депопулацията...

Тя подчерта, че справянето с демографския проблем е въпрос на социална политика и държавата трябва да подпомогне семействата и да ги стимулира да имат поне две деца. Според Григорова има смущаваща точка в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. И това е, че майчинството ще се запази на около 380 лева месечно за втората година от отглеждането на детето. "Сумата е с около 90 лева по-малко от чистата минимална работна заплата. И при условие, че в София, например, има тежък недостиг на места в яслите и детските градини, няма как да очакваме една жена да остави детето си на 1 г. и да тръгне на работа.

Освен това, работодателите са склонни да освобождават и да осъществяват натиск върху майки на малки деца, понеже си взимат болничен, тъй като децата се разболяват често и това няма как да бъде избегнато. При тези условия няма как да очакваме тежи жени да са склонни да раждат повече. Има една поредица от политики, които ние задължително и мигновено трябва да приложим сега и веднага, ако искаме семействата да имат поне две деца", категорична е икономистът Ваня Григорова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com