Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доц. Джунова: Не пийте калиев йодид, този в аптеките не е подходящ при радиация (ВИДЕО)

11 март 2022, 21:00 часа • 26194 прочитания

Само преди седмица Русия превзе най-голямата АЕЦ в Европа - Запорожката. В сграда близо до централата избухна пожар, а Международната агенция за атомна енергия съобщи, че е изгубила контакт с дистанционните системи за безопасност. Няма яснота за причините, поради които системите не работят.

Доц. Жана Джунова, директор на Националния център по радиобиология и радиационна защита обяснява за Actualno.com, че няма непосредствена опасност за България.

“В момента няма никаква необходимост хората да пият калиев йодид. Още повече, че подходящите таблетки калиев йодид, които се препоръчват в ситуации на ядрена авария като защитен метод, на практика не могат да бъдат закупени от аптеките.”

По думи на директора на Националния център по радиобиология и радиационна защита, хората си купуват йодни препарати, които не са подходяща защитна мярка. Като особено неподходящо е тези препарати да се дават на деца и младежи.

Преди 2 дни беше прекъснато и електрозахранването на площадката на електроцентралата в Чернобил. Това породи ново притеснение, че войната в Украйна отслабва безопасността на ядрените съоръжения. Светът отново се разтревожи от риск от ядрена авария.

По информация на доц. Джунова, няма данни за нарушаване на защитните бариери от времето на аварията в Чернобил до ден днешен. Експертът сподели, че България следи състоянието на Чернобил на българската територия, предвид аварийна ситуация в Украйна.

Руската инвазия в Украйна активизира човешките страхове и постави въпроса как светът би разбрал за евентуално изтичане на радиация на фронта на разразилата се пропагандна война и дезинформация.

Михаил Митев
Михаил Митев Отговорен редактор
Новините днес