ДПС и ГЕРБ с опити да осуетят изслушването на Гешев за снимките на Борисов

2605
ДПС и ГЕРБ с опити да осуетят изслушването на Гешев за снимките на Борисов
Снимка: Actualno.com

Изслушването на главния прокурор за снимките на Борисов с кюлчетата в Комисията по превенция и противодействия на корупцията в Народното събрание премина със съмнения в кворума и с изненада на Иван Гешев от изненадата от цитираната от евродепутат експертиза, тъй като стана ясно, че тя е оповестена с прессъобщения много отдавна. 

В началото на заседанието от ГЕРБ и ДПС алармираха, че тази комисия е нелегитимна. От ДПС заявиха, че няма да участват в това нещо. Анна Александрова от ГЕРБ пък се усъмни в кворума на комисията. Тя поиска процедура за изслушване за записите за Лена Бориславова и Кирил Петков.

"В момента имаме нужда от осем човека, виждам повече от осем човека", каза председателят на Комисията Михал Камбарев. 

Още в началото на изслушването си главния прокурор Иван Гешев предупреди, че има работни ангажименти и няма да остане до края на заседанието. По време на втория кръг от въпроси, че той каза: "Предвид служебната ми ангажираност - смятам да тръгвам". Аргументът му бе, че му се задават политически въпроси, а след въпрос на Антоанета Цонева от "Демократична България" дали ще си подаде оставката, той си тръгна. Преди това обаче главният прокурор заяви, че няма да си я подаде. "Това, че някой ми иска оставката, освен политически оттенък, е мотивировка от тези хора, които бяха преследвани от българската прокуратура. Срамът е за тези, които ги защитават и влизат в джиповете", заяви Гешев.

Той заяви, че не е специалист в областта на журналистиката и политиката и не вижда в какво може да е полезен. "Това, което мога да кажа е, че българската прокуратура не е няма да бъде участник в политически борби. Надявам се да не е така, евентуално да е започнала предизборна ситуация. Ще се придържам към фактите", каза още Гешев. 

Той предупреди, че информация по конкретни досъдебни производства не може да се предоставя от Прокуратура на Народното събрание. 

В началото на своето изложение Гешев обърна внимание, че Прокуратурата уважава принципа на разделение на властите, всички български институции и отново напомни решението на Конституционния съд, че има право да бъде канен само в Комисията по правни въпроси, но това даже не създава задължения за главния прокурор. "Ще се явявам не само на тази комисия, но и на всички други комисии, защото според мен това е знак на уважение към българските народни представители, които представляват българския народ", каза Гешев.

"Имам честта и да ви представя годишните доклади на Прокуратура за 2021 и 2020 г. Безпрецедентно до момента не са приети и не съм изслушан от българското Народно събрание. Надявам се, че не е причината, че борбата с престъпността не представлява интерес за българското Народно събрание. 

В контекста на тежкия инцидент в София от близките дни той обърна внимание на депутатите, че е внесъл законодателно изменение, предвиждащи на моторно превозно средство на лица, които управляват такова след употреба на алкохол и наркотици. "За съжаление тази тенденция продължава и аз смятам, че това са важните неща, които интересуват българските граждани, както и промени в Наказателния кодекс, който е морално остарял", заяви още главният прокурор.

"Имате право на мнение, както беше мнението на г-жа Йорданова, че старанието, което прокуратурата положи да се изземват коли на пияни и дрогирани шофьори също е основание за отстраняване на главния прокурор. Не се учудвам, ако ми бъде внесено искане за отстраняване, че българската прокуратура е виновна за цената на тока", каза още главният прокурор.

Той коментира и темата за закриване на специализираното правосъдие. "Длъжен съм като главен прокурор да информирам българските граждани за възможните последствия След като вие имате право на мнение, защо българската прокуратура да не даде своето становище. Когато казваме ,че това, което мислим, че е вярно, е стъпило на статистика, това е лошо и уронване на престижа. Когато се пускат доноси в европейските институции- това е повдигане на престижа? Така ли?", попита главният прокурор.

По същество на изслушването за експертизата на снимките на Борисов с кюлчетата той отрече да е предоставял информация на представители на една партия в ЕП. "Повече от година и половина Българската прокуратура е с постоянен контакт по различни въпроси, включително и по този, който представям днес, с Групата за наблюдение към Комисията по въпросите на демокрацията, закона и основите на правото. Искам да кажа, че в тази комисия членуват представители на всички парламентарни групи от ЕП. Съжалявам, ако допускам някаква грешка. Не става въпрос за инцидентна кореспонденция, а за лични срещи в България и в ЕП. Става въпрос за изискана или изпраща писмена информация не само по този въпрос, а по много въпроси. Мога да кажа, че е изненада, че някой се изненадва, защото също не прочетох някъде, че българското общество не е информирано. Информацията се дава при стриктно спазване на закона и Конституцията за презумпцията на невиновност", коментира още Гешев. 

Той уточни, че по този случай конкретно комуникацията с ЕП е доста интензивна и дълга. По думите му на 3 август 2020 има прессъобщение на Софийска градска прокуратура, на 22 декември 2020 има доста подробно съобщение от Софийска градска прокуратура и в този смисъл Гешев коментира, че тази информация не се различава съществено от тази в медиите. 

Още: Прокуратурата: Видеозаписът и снимките от дома на премиера са манипулирани

В рамките на изслушването на Гешев му бяха зададени множество въпроси, някои от тях извън темата. 

Евродепутатът от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова попита кога в качеството си на какво Томаш Здеховски е изискал тази информация за експертизата за снимките на Борисов и дали има право той да я разпространява публично. 

Гешев повтори коментара си от началото, че българската прокуратура не е участник в политически процеси, нито има намерение да участва в политически противопоставяне и че няма да прави оценки на ЕП и на отделни евродепутати. Той уточни, че тази информация съвпада с прессъобщението на прокуратурата. 

От своя страна Тома Биков от ГЕРБ коментира, че целта не е да се стигне до факти, а да не вземе да се счупи предизборната кампания, защото няма да има да се говори за кюлчета и шкафчета.

 

"Ако може вътрешноведомствените въпроси на ЕП да не се разискват в българския парламент. Ако ще се разискват, да се разискват от всички, а не само от колегите от ПЕС", заяви още той. 

От "Продължаваме промяната" в лицето на Константин Бачийски попитаха главния прокурор дали е установено лицето, което е направило снимките от спалнята на Бойко Борисов, както и дали има връзка между случая с "Капитан Андреево" и кюлчетата. 

От своя страна главният прокурор Иван Гешев коментира, че е смислово объркан от неговия въпрос. Той му препоръча да прочете какви са правомощията на главния прокурор. Гешев уточни, че главният прокурор не може да дава информация по конкретни досъдебни производства.

След изслушването си Гешев също направи кратък коментар пред медиите. "Изпитвам уважение към българското Народно събрание, но това, което се случи в комисията, ме кара да се чувствам неудобно. Опитах се да отговоря юридически, явно юридическите отговори и Конституцията и законите не са актуални към момента. Не мога да забраня всякакъв политически прочит в едната или другата посока", обобщи главният прокурор. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com