Два пъти повече живи елхички ще бъдат продадени тази година

18042
Два пъти повече живи елхички ще бъдат продадени тази година
Снимка: Thinkstock/ Guliver

С два пъти повече се очаква да се увеличат продажбите на живи коледни дръвчета през настоящата година, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните. Министерството на земеделието и храните и Изпълнителната агенция по горите стартираха кампания по опазването на българската гора.

Двете институции призовават гражданите да изберат живи коледни дръвчета, които да бъдат засадени през новата 2015 година. Министерството ще покани официално в инициативата да се включи и местната власт.

Коледната елха в София светна в цялата си прелест

Коледната елха на София грейна тази вечер за радост на стотици малки и големи и гости на столицата, предаде БГНЕС. Пред радостните пог...

Добиването на дръвчета от стопанствата към горските предприятия се извършва само след предварително подадена заявка. След въвеждането на задължителната маркировка (контролни пластини) от 2013 година насам се забелязва увеличение и с 4 пъти на потреблението на отсечени коледни дръвчета. Само за 2013 година на пазара са реализирани 60 900 елхи с контролни пластини от държавните горски предприятия, частните и общински територии. За 2012 година този брой е едва 14 024 броя. Това доказва положителни резултати и незабавния ефект от въвеждането на новия начин на маркиране на отсичане на коледни дръвчета. Държавните горски предприятия, горските и ловни стопанства имат готовност да предоставят през 2014 година общо – 66 721 броя коледни елхи, от които 46 585 отсечени и 20 136 живи или със закрита коренова система.

Няма постъпили сигнали за незаконна сеч на коледни дръвчета и установени нарушения. За 2013 година горските инспектори са задържали общо 156 незаконни коледни дръвчета. От страна на ИАГ се извършва постоянен контрол във връзка с кампанията за добив на коледни елхи, иглолистна зеленина и дрянови клони.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com