Двойно увеличение на такса смет се очаква в малките населени места

1587
Двойно увеличение на такса смет се очаква в малките населени места
Снимка: Actualno.com

Двойно увеличение на такса смет се очаква в малките населени места в страната, ако се приеме предложената от финансовото министерство промяна в Закона за местните данъци и такси.

Проектът предвижда отмяна на сегашната методика на начисляване на промили върху данъчната оценка на имота и въвеждане на такса според количеството генерирани отпадъци от домакинствата и бизнеса. Това обаче ще стане едва след преходен период от 3 години.

В селата и малките градове, където имотите са евтини и налогът достига максимум 20 - 30 лв., в масовия случай ще се стигне до сценарий, който ощетява най-много хората - 20% скок на таксата в продължение на 5 последователни години. Така общото увеличение може да надхвърли 100%, тъй като всяка година ръстът от 20% ще се начислява с натрупване върху дължимите суми.

С нов начин за изчисляване такса "смет" може да се вдигне за гражданите

От следващата година таксата "смет" да се изчислява по количеството на изхвърлените отпадъци или броя на живеещите в имота. Това предви...

Собствениците на малки жилища в крайните квартали на градовете ще бъдат другите големи потърпевши от законовата промяна. В момента те плащат много по-ниски налози в сравнение със своите съграждани от централните градски части, независимо че може да изхвърлят повече боклук.

Около 20% по-високи се очаква да бъдат новите такси за столичани от крайните квартали, посочи за в. "Сега" зам.-кметът на Столична община Дончо Барбалов. От името на сдружението на общините той изрази притеснение, че служебният кабинет побърза да представи законопроекта без социален анализ и без анализ на европейското законодателство. "Рискуваме да тръгнем да правим реформа, без да сме подготвени и така да компрометираме иначе по-справедливия подход", каза още Барбалов. Според него за София и други големи градове е много подходящо приложението на една от опциите, предвидени в законопроекта - определяне на такса смет според броя на живеещите в имота. За критерий обаче се предлага постоянният, а не настоящият адрес, което изключително много изкривява картината. Без необходимите промени в Закона за адресната регистрация и затягане на контрола по спазването му, няма да е ефективно прилагането на този принцип, смята Барбалов.

В същото време предложението на финансовото министерство е да се даде на кметовете преходен период от три години, за да се подготвят за новата методика за определяне на такса смет според количеството генерирани отпадъци. До 2021 г. общините ще може да използват временно като основа разгъната застроена площ на имота. Това на практика ще изравни таксата за жилища с еднакви размери в центъра и в крайните квартали.

До 30 април тече публичното обсъждане на Закона за местните данъци и такси. Служебният финансов министър Кирил Ананиев предложи законопроекта по настояване на работодателските организации, които от години се борят да се премахне несправедливия метод за определяне на таксата за битови отпадъци според данъчната оценка на имота. Така бизнесът се товареше с високи такси за сметка на гражданите. Освен това законов текст задължаваше финансовия министър да изготви новата методика до 31 март 2017 г. Оттук нататък законопроектът е в ръцете на новото правителство и новия парламент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com