Дългите студове у нас могат да навредят на пчелите

3527
Дългите студове у нас могат да навредят на пчелите
Снимка: Getty Images/Guliver

Продължителното застудяване може да окаже влияние на пчелните семейства. Това каза Петя Иванова, председател на Националното сдружение на жените пчелари.

Тя отбеляза, че самите минусови температури не могат да са причина за смъртност при пчелите, колкото факта, че при продължително време с ниски температури, пчелите не могат да извършат облитане. Освен това и храната им може да се окаже недостатъчна за толкова дълги студове.

В София отварят Музей на пчелата

Първият по рода си Музей на пчелата ще бъде представен пред обществеността на 3 декември от Сдружение „Био Град София”. Му...

„Те могат да умрат единствено от глад, ако пчеларят не е зазимил пчелите с достатъчно мед, за да могат да презимуват. Понеже времето е много студено, те не могат да сложат питки, за да ги подхранват, за да могат да издържат на по-дългото застудяване“, посочи Петя Иванова, цитирана от Фокус.

Тя обясни, че в момента пчелите са в летаргия. Те са на кълбо в кошера, като в това кълбо се поддържа температура от около 28 градуса. Тя допълни, че това позволява на пчелите да консумират по-малко мед. На месец те употребяват около 800 грама до 1 килограм мед. Иванова уточни, че това е в началото на зимата, когато все още няма пило. „В края на януари и през февруари майката започва да снася. Това пило трябва да се храни. Тогава пчелата изразходва по-голямо количество от меда, който има като запас в семейство. Тоест до 2-3 килограма вече се увеличава консумацията на мед на месец. Ако застудяването е по-продължително – около 2 месеца, и пчеларят няма възможност да отвори пчелите, за да им подаде храна, ако не е зазимил с достатъчно количество запас от мед и прашец, тогава вече може да настане глад и пчелите да измрат. Това е един от основните проблеми на пчелите, когато е по-студено. Пчелата от студ не се бои. Те са на кълбо. Една постоянна температура се поддържа в гнездото, която температура не се влияe от температурата навън, дори да е -20 или -30 градуса. Това си е техен естествен инстинкт за съхранение на семейството“, допълни Петя Иванова.

Тя обясни, че зимните пчели, които живеят най-дълго в пчелното семейство, още през есента са се запасили с мазнини. Те имат по-голяма издръжливост. Те отглеждат новите пчели и след това, през февруари или март, умират.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Невероятно, но факт: Парното в София поевтинява, в Търново и Бургас поскъпва

Ограничават движението на камиони над 12 т по част от АМ „Хемус“

Тактическо учение с бойни стрелби се проведе в Ново село (СНИМКИ)

Затворени врати и протест заради неувеличените заплати в университетите

Вержиния Велчева: Агресорът, ако не бъде спрян, никога няма да спре сам (ВИДЕО)

Разследват ТВ продуцента Нико Тупарев и приближени до него

Времето утре - 15 май 2024 г.

Глоба за абитуриентите – 50лв. за показване през прозореца

Kaufland е ритейлърът с най-голям принос за икономиката в Пловдивския регион

Обезвредиха мина в Черно море

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com