Държавата дава над 1.3 млн. лева за отбелязване на националните празници зад граница

650
Държавата дава над 1.3 млн. лева за отбелязване на националните празници зад граница
Снимка: iStock/Guliver

Малко над 1,3 млн. лева дава държавата за отбелязването на националните празници сред диаспорите ни в чужбина. Точната сума е 1 320 062,52 лева и представлява символичен процент от бюджетната издръжка на Министерството на външните работи. Това стана ясно от данни, предоставени на „Монитор“ от МВнР по Закона за достъп до обществената информация.

В тях е посочено, че средствата, които се отделят за цялата 2019 г. за въпросните чествания, са в размер на 0,995% от бюджета на външното министерство. Средно те излизали по около 1,15% от издръжката на задграничните ни представителства.

6 са националните празници, които се отбелязват в мисиите ни в чужбина. Сред тях е и днешният Ден на будителите.

Заради ограничените средства се налагало при организирането на събития от дипломатическите и консулските представителства на България да се прибягва до търсене на подкрепа от българските общности. Също така се разработвали проекти по линия на Комуникационната стратегия и се разчитало на дарения от физически и юридически лица. От справката става ясно още, че в държавите с по-голям брой български общности и по-тесни двустранни отношения, честванията на задграничните официални празници е по-интензивно. По последни данни най- много българи зад граница има в Германия - 416 хиляди. След това се нареждат Турция с 350 хиляди и САЩ с 300 хиляди. Гърция и Испания също са в топ 5. В южната ни съседка, по данни на Външно, живеят 300 000 души, а в Испания- 250 000 българи. Следват ги Великобритания - 200 хиляди, Италия - 120 хиляди, Франция между 60-80 000, Канада - 70 000, Австрия - 35 000, Молдова – 31 000, Кипър – 25 000, Чехия също 25 000.

Изненадващо, но в Южна Африка също имаме сериозна диаспора - около 20 хиляди. В Швейцария нашенците са 12 000, Норвегия – 7000, Обединените арабски емирства - 7000, Малта – 6000, Полша – 4000 и 1000 в Йордания.

Националният празник 3 март се чества във всички задгранични представителства- посолства, консулства или постоянни представителства. Изключения са случаите, когато се възпрепятстват поради военен риск, природен катаклизъм или отсъствие на акредитиран извънреден и пълномощен посланик, уточняват от МВнР, като посочват, че за националния празник мисиите ни дават официален прием, на който се канят както високопоставени лица от съответната страна, така и представители на дипломатическия корпус от партньорски държави и приятели на България от местните общности. Празненството бива съпътствано с музикална програма и концерти.

Към тази практика са се придържали през годините, посочват още от ведомството. 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, задграничните представителства отбелязват, като провеждат срещи с българската общност в съответната страна и организират концерти, фестивали, изложби, филмови прожекции и други културни събития. По този начин се давало възможност да се достигне до по-голям кръг от местната общност и да се изтъкне културно-историческото богатство и принос на България за световното културно наследство.

Сред отбелязваните празници са още 6 септември - Ден на Съединението и 22 септември - Ден на Независимостта и 6 май - Гергьовден. Също така се отбелязват и годишнини, които имат значение за двустранните отношения поднасят се венци и цветя на български паметници и военни гробища в страните, в които има такива.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com