Държавата поема дистрибуцията на печатните издания от 1 март

3252
Държавата поема дистрибуцията на печатните издания от 1 март
Снимка: iStock/Guliver

Държавата поема активно дистрибуцията и транспортиране на печатните издания от печатниците през нови будки до гражданите. Това ще се случи на 1 март, неделя. Решението е на Министерския съвет, съобщи го транспортният министър Росен Желязковслед заседанието.

За решението на Министерски съвет съобщи през октомври миналата година и самият премиер Бойко Борисов(ВИЖТЕ ВИДЕО). До момента обаче не беше ясно как точно ще става това.

На 24 февруари обаче "Лафка", на депутатът Делян Пеевски, чрез която се извършваше по-голяма част от разпространението на печатните издания, обяви, че преустановява дейсността си от 1 март. От там обясниха, че:  "Влезлите в сила на 21.02.20 г. нови рестриктивни законови ограничения в областта на лотарийните игри и въвеждането на държавен монопол водят до значителен спад на продажбите в търговската мрежа на "Lafka" и до практическа невъзможност до нормалното функциониране на дружеството." Цялото съобщение ВИЖТЕ ТУК. Хронологията на промените в ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА.

Днес след решението на премиера Бойко Борисов да не се купува нов Фалкон за "Авиоотряд"28 (ВИЖТЕ ЗАЩО ТУК) на стойност 55 млн. лв., правителството преразпредели освободените средства за други дейности. Минситърът изрично подчерта, че разпространението на печата не е било причина за спиране на покупката на Фалкона.

Част от сумата ще бъде използвана да се изградят нови будки за разпространение на печатни издания на мястото на "Лафка". Така се стигна и до подробностите по новия план на разпространение на печатните издания, за което съобщи транспортния министър Росен Желязков.

Ще фалира ли "Лафка" след промените в Закона за хазарта?

Новият закон за хазарта изглежда ще вземе още една жертва – веригата "Лафка". От днес оранжевите павилиони ще бъдат затворени, съ...

"От 1 март "Български пощи" ще се яви единствената на този етап възможност за транспортиране и дистрибуция на печатни издание, което не означава, че ако има интерес от самите издатели, те не могат да извършват дейността. Това е било уточнено на среща със издателите", уточин Желязков.

Държавата ще покрие загубите на "Български пощи"

От самата практическа дейност на Български пощи се очаква да бъде генерирана загуба на годишна база. Ние сме наясно, че такава ще има. Очакваме да видим каква ще бъде ножицата, държавата е готова да поеме този дефицит под формата на компенсиране на общ икономически интерес, каза още министърът.

Европейската практика и норми приемат подобно компенсиране, когато една услуга не може да бъде предоставена при обичайните пазарни условия или те силно биха я изкривили, обясни още Желязков.

Форма на подпомагане на издателската дейност

Продавачи в "Лафка": Собственикът удържа от надниците ни откраднатото от престъпници

С постоянна мярка за неотклонение зад решетките са петимата софиянци, задържани преди седмица в Пловдив след пореден обир на "Лафка" (L...

Компенсацията ще бъде от държавния бюджет по Закона за публичните предприятия. "Тя всъщност ще се явява форма на подпомагане на издателската дейност, защото ще позволи отстъпка/намаление на процента, който издателите в момента плащат на "Български пощи" за транспорт и дистрибуция. В момента се договарят параметрите и се подписват договорите от една страна - между издателите и "Български пощи", от друга страна - между "Български пощи" и крайните точки за продажба", обясни министърът.

Ще подпомага ли държавата и друг тип медии - освен печатните, попитаха журналисти - остава неравнопоставеност между електронни и печатни медии? Министърът така и не отговори на въпроса, но каза: Тук говорим само за дистрибуция и разпространение, не и за продажба. Не говорим за лицензионна такса. КРС е самостоятелен орган. Правим така, че печатните медии да достигнат до крайните си клиенти. Печатните медии са с тенденции за намаляване на приходите и увеличаване на разходите, което е европейска тенденция и всяка държава намира своите мерки.

Новите будки - чака се съдействие от местната власт и малките търговци

"Крайните точки на продажба досега заедно с обектите на "Лафка" бяха около 6 000. Включват както станции на "Български пощи", магазини, бензионостанции, други обекти по населените места. С отпадането на близо 1 100 обекта на "Лафка" ще се опитаме това да бъде компенсирано през следващите месеци от други обекти. "Български пощи" има готовност за още 300 места, които имат изявен пътникопоток."

"Обръщаме се към кметовете на населените места да съдействат с разполагането на обекти за разпространение на печатни издания на атрактивни места, т.е. кметовете на общини би трябвало да организират изготвянето на схеми за разполагането на временни или други нови обекти, където би могло да има търсене на печат. Ние ще работим с тях за намиране на атрактивни локации. Това не е ангажимент на "Български пощи", те ще правят само транспорт и дистрибуция. крайните точки за продажба, включително и новите обекти, са въпрос на търсене и предлагане. Ако има интерес от търговци на дребно, ще съдействаме заедно с местната власт, всичко да се случи.", каза Желязков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com