X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Държавата за бъдещето на демографията в България - при линията на бедност

3412
Държавата за бъдещето на демографията в България - при линията на бедност
Каква е демографската стратегия на България до 2030 година? Според предложен за обществено обсъждане план за периода от 2012 до 2030 година първият приоритет са данъчни облекчения за родители.

Какво пише там – 200 лв. помощ за непълнолетно дете на година, 400 лв. за 2 такива деца, 600 лв. за 3. Съответно, тази помощ отпада от дължимите данъци, но само от единия родител. Такова е де факто положението сега. Ако двамата родители са толкова бедни, че данъчната им основа е по-малка от помощта, и двамата се възползват от приспадане в данъците.

На трима починали се ражда само едно дете

Отрицателният прираст добива застрашаващи размери, сочи статистика на Националния център по обществено здраве и анализи. Само за първит...

За деца с увреждания, които не са пълнолетни, държавата дава 2000 лв. годишно, като отново тази сума се приспада от данъчните задължения на единия родител. Ако двамата родители са толкова бедни, че данъчната им основа е по-малка от помощта, и двамата се възползват от приспадане в данъците.

За бременни жени държавата дава 1 650 000 лева еднократно за 2020 година т.е. за 11 000 бъдещи майки се падат средно по 150 лв. За раждане вече еднократно се дават 23 350 000, като тази сума отива за 64 000 деца т.е. 364,84 лв. на бебе.

Припомняме, че линията на бедността в България от тази година е 363 лв.

Какво друго прави държавата за подпомагане например на самотни родители без работа – отделила е 518 291 лева помощ през 2020 година, за да се откриват работни места за тях. Съответно, заработили са само 120 души през последната година.

ВМРО предложи нова програма за стимулиране на раждаемост

Колкото по-високо е образованието на даден родител, толкова по-голяма еднократна помощ за отглеждане на дете да му се дава. Това предла...

Публикувана за обществено обсъждане е и стратегия по приоритет 12 "Здраве и спорт" на Националната програма за развитие на България до 2030 година. От нея научаваме, че само 25% от българите са профилактично преглеждани за най-често срещаните незаразни болести. Но в стратегията се набляга, че трябва да има по-ефективно харчене на пари за здравеопазване, с акцент ранна диагностика и ефикасно лечение на социалнозначими болести. "С цел повишаване качеството на диагностиката и лечението ще се подпомага развитието на високотехнологични дейности в държавните лечебни заведения", пише още в стратегията, като пак се залага и на пари от ЕС.

Впечатление прави отношението към медиците: "...създаване на стимули за работа в страната с цел преодоляване на наличния териториален дисбаланс на медицинските специалисти. В допълнение, ще бъде разработена и въведена единна информационна система за мониториране на персонала в здравеопазването като част от Националната здравно-информационна система. Мерките с насоченост към медицинските сестри ще включват: създаване на възможности за пълноценно реализиране на потенциала и по-широкото им и самостоятелно включване в медицинското обслужване (възможност за осъществяване на специфични дейности и услуги, свързани с дългосрочни грижи, палиативни грижи и др.)".

Поредно обещание – да има електронно здравеопазване, т.е. „интегриран електронен портал и приложение за гражданите, предоставящи централизирани услуги за електронно здравеопазване, включително здравна информационна система, здравен профил и мониторинг на състоянието, телемедицина, лекарствени предписания и административни услуги”. А в таблицата с цели е посочено, че 100% от поликлиниките в България трябва да могат да записват за преглед онлайн.

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Реклама
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com