Държавните мини изхарчили 549 850 лв. незаконно

21809
Държавните мини изхарчили 549 850 лв. незаконно
Снимка: БГНЕС

Държавните „Мини Марица-изток" са изхарчили неправомерно без обществени поръчки над 549 850 лева в периода януари 2012 - април 2013 г. според доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).

Одиторите са ревизирали 5 поръчки на добивното дружество на стойност 269 179 лв., но се е оказало, че има два пъти повече непроведени конкурси. Избягването на поръчки е сред най-тежките нарушения в закона. Агенцията е съставила 8 наказателни акта.

Вариант "топли се както знаеш" - "Мини Марица Изток" с чудовищен финансов недостиг

Ситуацията с парното и тока в страната отива към все по-драматичното предвид дълговете и липсата на пари, които трупа "Мини Марица Изто...

Основната схема, по която са правени нарушенията, е раздробяването на големи поръчки на няколко по-малки. Така те минават под определения по закон праг за обявяване на конкурси. В повечето случаи мините дори не са събирали оферти за изпълнението на дадени дейности.

Според доклада на АДФИ през 2012 г. държавните мини са платили над 515 хил. лева на 88 фирми за ремонт и части за автомобили. Общият брой на платените фактури е 1113, като с дружествата дори не е имало подписани договори, пише в доклада.

Само част от парите обаче са били изхарчени незаконно, защото е било трудно да се установи каква точно част от дейностите са били за поддръжка на автомобилите и каква за резервни части.

Същата ситуация е описана и при поръчката на хранителни продукти. Те са купувани от различни фирми с различно предназначение - за почивните станции на дружеството, за рехабилитация и представителни нужди.

8000 миньори от мини "Марица-Изток" в стачна готовност

Осем хиляди миньори от мини „Марица-Изток” са в стачна готовност. Това каза на пресконференция в Пловдив, Валентин Никифоро...

Поръчките са били раздробени, но въпреки това е имало основание за обявяването на търгове, защото част от фактурите по едно и също перо са надвишавали изисквания по закон минимум за провеждане на конкурс. Нередности са открити и при доставката на лагери за машини от мините.

Нарушаването на Закона за обществените поръчки е традиция за държавните мини. Преди година АДФИ откри, че в 60 проведени процедури през периода от 2010 г. до март 2013 г. включително са направени над 80 нарушения. Изхарчени са без конкурс 1,38 млн. лв.

През 2013 г. мините също бяха хванати за други нарушения от финансовата инспекция. Тогава ревизорите провериха 36 поръчки в периода 2010-2011 г. и откриха над 100 нарушения и непровеждането на конкурси за над 1 млн. лв., пише "Труд".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com