Eдна година от "февруарските протести"

19845
Eдна година от "февруарските протести"
Снимка: БГНЕС

Днес граждани се събраха да отбележат една година от "февруарските протести", предаде БГНЕС. 

"В обществото има друга нагласа към политиката и управляващите и тя е, че те са контролирани от гражданите", заяви Светозар Съев (на снимката), един от присъстващите.

Запалиха гуми в центъра на Киев

В центъра на Киев, на улица „Грушевский”, където по-рано беше обявена тревога, изгасиха горящи гуми, а 20 минути по-късно о...

Съев даде пример с това, че към почти всяка една парламентарна комисия са създадени обществени съвети, в които участват представители на гражданските организации.

"Обществото се научи да контролира институциите, но за една година в обществото хората няма да могат забележат промяната", каза още Съев, според когото е спряло безконтролното нарастване на сметките за ток.

"За съжаление много малко неща се промениха, но вече имаме достъп до всички институции и всеки един гражданин може да влезе за НС или на заседание на правителството и да изложи своята идея", коментира Добрина Алексиева от Националния координационен център "Време е".

Алексиева подчерта, че през изминалата година се променили и някои закони, като този за офшорните форми и те вече не могат да участват в медии и обществени поръчки.

Днес Украйна освобождава всички задържани протестиращи

Всички участници в украинските протести, които бяха задържани от органите на реда, ще бъдат освободени до края на деня. Това съобщи ИТА...

"Самите ние също претърпяхме израстване. Нещата като задължително и електронното гласуване, които искахме тогава, разбрахме, че са трудно приложими", каза още Алексиева и обясни, че за една година е прочела близо 100 закона. "Правото на демокрация анулира задължителното гласуване. - Не можеш да си демократ и да искаш да задължиш някого. Електронното гласуване също видяхме, че е трудно приложимо, защото няма как да се гарантира тайната на вота, а самото вадене на електронен подпис изисква финансов ресурс", каза още Алексиева и отчете, че има и малки промени в Изборния кодекс, които са постигнати от гражданските организации. Сред тях са по-малкото хора, които трябва да стоят зад инициативните комитети, както и депозитът за участие в избори, който е станал 100 лв. Безплатното медийно отразяване и медийните пакети също са сред постиженията на гражданите.

"Не става само да казваш, че искаш, а трябва да видиш и как се случва това. Скоро ще направим и електронна поща към Обществения съвет на Комисията за взаимодействие с гражданските организации и движения. На нея гражданите ще могат да отправят своите предложения", съобщи Алексиева и добави, че трябва все още да се работи по закона за лобизма и антимонополното законодателство, както и в сферата на образованието и здравеопазването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com