ЕК даде нулева цел на България за намаляване на парниковите емисии

3620
ЕК даде нулева цел на България за намаляване на парниковите емисии

Европейската комисия представи национални цели за намаляване на емисиите парникови газове до 2030 г., като основната тежест от изпълнението им пада върху по-богатите северни страни, включително излизащата от съюза Великобритания, предаде AFP.

На България, най-бедната държава в блока, е определена цел за намаляване на емисиите от 0 процента, докато на Румъния, Латвия, Хърватска, Полша, Унгария и Литва - до 10%.

15 млн. лв. от ранните продажби на квоти на парникови газове отиват за саниране и електромобили

15 милиона лева от ранните продажби на квоти от емисии на парникови газове ще бъдат оползотворени през тази година за екопроекти чрез Н...

В плановете за 28-те страни членки на ЕС се акцентира върху действията на Швеция, Люксембург, Финландия, Дания, Германия, Великобритания, Франция и Австрия, които да поемат ангажимента да намалят емисиите с до 40% към 2030 г. спрямо тези от 1990 г. за всички сектори от икономиката.

Сега страните трябва да одобрят плановете на Европейската комисия, въпреки че не е ясно как ще реагира Великобритания след референдума за напускане на ЕС.

ЕС постави своите цели до 2030 г. да изпълни поетите ангажименти, свързани със споразумение за климата на ООН, постигнато в Париж през декември миналата година, припомня БГНЕС.

"Националните обвързващи цели, които предлагаме, са справедливи, гъвкави и реалистични", заяви еврокомисарят за климата Мигел Ариас Канете. "Те определят правилните стимули за увеличаване на инвестициите в сектори като транспорта, селското стопанство, строителството и управление на отпадъците", добави той.

Парниковият ефект е опасен за извънземните

Силният парников ефект може да е пагубен за живота на всяка планета, както и прекалено близкото разположение на планетата до звездата, ...

Съгласно целите, които се основават на икономически растеж, електрическите централи в Германия и Люксембург трябва да намалят емисиите с 40% спрямо нивата от 2005 г., Финландия и Дания - с 39%. От Великобритания и Франция се иска намалението да е с 37%, от Холандия и Австрия - с 36%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com