Експерт: 7 институции бяха наясно със състоянието на "Струма" край Боснек, никой не реагира

6225
Експерт: 7 институции бяха наясно със състоянието на "Струма" край Боснек, никой не реагира
Снимка: БГНЕС

Седем институции, отговорни за качеството и организацията по пътищата у нас, са били наясно със състоянието на магистрала "Струма" в района на село Боснек, където по-рано днес 45 души загинаха, след като автобус от Северна Македония, пътуващ от Благоевград към София, катастрофира и се запали. Това заяви пред Actualno.com Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

По думите ѝ тя лично многократно е подготвяла и изпращала доклади за състоянието на магистралата до ГД "Национална полиция", МВР, Министерството на регионалното развитие, Министерството на транспорта, АПИ, община Перник и прокуратурата. На въпрос каква е била реакцията от тези институции, Русинова отговори: "Нула. Никаква".

Тя поиска незабавните оставки на директора на ИА "Автомобилна администрация" и на директора на Дирекция "Пътна безопасност" в Агенция "Пътна инфраструктура". По думите ѝ след внимателен прочит трябва да се види кои са останалите хора, отговорни за системата с пътната безопасност, които не са си свършили работата. "Тогава те да бъдат така добри и също да си подадат оставките", категорична беше тя.

Експертът описа отсечката като такава с концентрация на ПТП и заяви още, че тя е открита през 2004 година. По думите ѝ в района има липсващи пътни знаци, липсващи ограничителни системи и липсваща маркировка.

Русинова коментира и думите на лидерът на "Зелено движение" Борислав Сандов, който каза по-рано днес, че точно този участък, макар да бъде опоменаван като 30-и километър от магистрала Струма, всъщност не е магистрала, защото не отговаря на условията за такава, поради което се води като "скоростен път":

Главен комисар Николов: Изгорелият автобус е самокатастрофирал

"Автобусът е самокатастрофирал". Това обясни директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар...

"Изискванията за магистрала и скоростен път са много сходни, като, естествено, скоростните режими са различни. Аз мисля, че този участък се води магистрала, а не скоростен път, но в действителност там е ограничена скоростта на 120 км в час. Независимо от това обаче, изискванията за пътна маркировка, за светлоотразителност на пътните знаци, за състоянието на обезопасителните системи и състоянието на асфалта са еднакви за всички пътища, няма как да се оправдаваме с това че е скоростен път, а не магистрала".

Причините за катастрофата

Според първите анализи на експертите от Европейския център за транспортни политики причината за катастрофата е или заспиване на водача, или нещо, което му се е случило, за да загуби управление на автобуса. "Той се е ударил в едната мантинела, бордюрът и мантинелата там са го подхвърлили, шофьорът е загубил управление и се е ударил в другата мантинела. Напълно е възможно да има и техническа неизправност на автобуса", каза Русинов.

"За евентуален взрив в автобуса, каквато информация изнесе македонският премиер Зоран Заев, експертът каза: "Ние също чухме за този взрив, но той може да се е случил след като превозното средство вече се е ударило в мантинелите".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com