Експерт: Населението ще продължи да намалява

1268
Експерт: Населението ще продължи да намалява
Снимка: iStock/Guliver

Последните статистически данни за демографското състояние в България потвърждават тенденцията, започнала през 90-те години на миналия век. Около 25 хил. души годишно е загубата на население в следствие на миграция и отрицателен прираст. Тенденцията е тревожна и заслужава повече внимание. Това каза Елица Димитрова от БАН.

По думите ѝ прогнозите показват, че в резултат на тези тежки демографски проблеми е много трудно да бъдат преобърнати в кратък период от време. Населението ще продължи да намалява, прогнозира още тя пред bTV.

Мъжете в Европа станаха повече от жените за първи път от 250 години

За първи път в цялата история на наблюдения мъжете в Швеция са станали повече от жените. Аналогична е ситуацията в Норвегия, Дания, Гер...

За един много кратък период от време се премина към еднодетния модел.

В България спада раждаемостта поради две причини - първо, защото се увеличава средната възраст на раждане на първо дете у нас, макар че в България все още е сравнително ниска - 27 години, докато в Европа е 30 годни. И втората е отказът от второ раждане поради влиянието на икономическите условия. Повечето от родителите се отказват заради трудностите от издържането на едно 4-членно семейство.

43 години е средната възраст на населението у нас.

Според бившия депутат на "Атака" и бивш член на "България без цензура" Калина Крумова този проблем не може да бъде спрян само с говорене.

Най-ниската раждаемост е в област Смолян

Област Смолян е с най-ниска раждаемост сред всички области - 6.5 промила, като общо за страната коефицентът на раждаемост е 9,2 на хиля...

Нараства броя на жените, които раждат над 35 и дори 40 години, както и големият брой на семействата с репродуктивни проблеми, не правим превенция, провежда се скъпо лечение. Това е един порочен кръг, заяви Крумова. В много други държави хората стават родители стават с помощта на държавата, у нас е въпреки държавата, коментира още Крумова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com