Експерт: Не търсим реалните причини защо стана катастрофата при Своге

5081
Експерт: Не търсим реалните причини защо стана катастрофата при Своге
Снимка: БГНЕС

Искаме да намерим виновен, а не реалните причини за случилото се и какво трябва да се направи, за да не се повтаря отново. Това заяви Христо Радков от Българското обединение на шофьорите в интервю за предаването "12+4" по програма "Хоризонт" на БНР.

Радков беше категоричен, че не може да се говори за един виновник, а става върос за "съвкупност от грешки". "Шофьорът има вина - не е успял да овладее достатъчно добре моторното превозно средство, което управлява. Метеорологичните условия са били изключително лоши. Хора, които са минавали по същото време оттам, са казали, че пада много голямо количество дъжд. Но основната причина е самият път", обобщи експерът.

Прокуратурата обвини шофьора на автобуса за катастрофата край Своге

Окръжна прокуратура-София привлече като обвиняем шофьора на автобуса, катастрофирал край Своге. Григор Григоров, който е съсобственик ...

Според Радков у нас се гледа повече на пътя да няма дупки, отколкото качество на асфалта. "Много пъти сме казвали, че никой в България не се занимава с коефициента на сцепление на асфалта. Този път е приет преди година и половина, по издаден акт 16 тогава", коментира той.

Експертът припомни, че Българското обединение на шофьорите вече е предлагало там, където няма добро сцепление, асфалтът да бъде фрезован, докато се съберат пари за ремонт и изтъкна, че изсичане на растителността преди завоите би намалило катастрофите с около 30%.

"По въпроса за парите искам да кажа, че преди да се въведе винетната система в България, на всички шофьори се обясняваше, че в момента, в който започнем да си плащаме, пътищата ще станат прекрасни. Вече си плащаме десетина години и виждаме за какви пътища става въпрос. От догодина, като влезе тол системата, нещата ще станат пак прекрасни, но много вероятно след 5 години да водим същия разговори за поредния недобре извършен ремонт или поредната трагедия", каза Радков.

Христо Радков силно се съмнява и, че старите автобуси в България могат и ще бъдат оборудвани с колани, дори това да стане задължително по закон. "Този двуточков колан трябва да бъде някъде хванат на място, което, чрез болтове или нещо друго, да издържа една сила на напън. Това място трябва да бъде посочено от производителя. Трябва да бъдат извършени изпитания от самия производител. Ние самоволно не можем да вземем бормашината, да разпробием няколко дупки, да сложим по един болт и да кажем: "Това нещо държи". Ами ако утре болтът се скъса", обясни Радков.

НОИ ще консултира близките на загиналите в катастрофата край Своге

Националният осигурителен институт ще консултира близките на загиналите в автобусната катастрофа край Своге на 25 август. Припомняме, ...

Според него коланите не биха променили кой знае колко случилото се при Своге. Той напомни, че автобусът е паднал 20 метра, търкалял се е и дори с колани най-вероятно е щяло да има много жертви. Радков смята, че шофьорът Григор Григоров е оцелял, защото е седял на по-ниско ниво от пътниците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com