Експерт: Трагедията в тунел "Ечемишка" е абсолютна грешка на институцията

4175
Експерт: Трагедията в тунел "Ечемишка" е абсолютна грешка на институцията
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Има Наредба от 2007 г., която се наричана Наредба за тунелите. В чл. 12 е записано, че има отговорник по безопасността на тунелите, който трябва да прави проверки и той да носи тази отговорност. Той е независим експерт. Има и звено за оценка на риска, което звено трябва да даде доклад, който да се отнася към самия тунел. След като движението се пренасочва, това означава, че интензитетът е увеличен. Т.е. трябва да има съответните корекции. Никой не поема отговорността в момента. Най-лесното е да се размие като се създаде една работна група. Това каза за БНТ Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по автомото подготовка във връзка с трагедията в тунел „Ечемишка“, при която загина една жена, а мъж беше ранен.

На период от пет години трябва да се проверяват тунелите, но това не изключва случая, когато се сменя статутът на този тунел, защото едно е да минат 10 хил. коли през него, а друго е да минат 100 хил. автомобила, обясни още Иванов.

Герджиков разпореди изясняването на обстоятелствата, довели до трагедията в тунел "Ечемишка"

Министър-председателят Огнян Герджиков разговаря с министъра на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов по повод траг...

В България липсва държавна политика по пътна безопасност. Необходимо е да се направи един закон, защото за момента само шофьора е виновен. Как септември не са видели корозията? Вие имате една рана на кожата и не сте я видели? Това е абсолютна грешка на институцията, категоричен бе Иванов.

Той призова служебния премиер Огнян Герджиков да свика спешно кръгла маса с участието на експерти, които да обсъдят безопасността по пътищата „иначе ще продължаваме за загиваме по пътищата.“

Преди това инж. Георги Златев – директор на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ към Агенция „Пътна инфраструктура“ заяви, че "септември месец 2016 г., преди да се пусне двупосочно движението, беше направена профилактика. Бяха подменени част от осветителите и тогава нямаше индикации и необходимост от по-сериозна интервенция на самата конструкция. Тук се правят огледи."

"Преди да се започне ремонта през септември месец 2016 година, беше направен преглед на осветителите и електроинсталацията на лявата тръба. Едва след това движението бе пренасочено и организирано двупосочно в нея и започна ремонтът на дясната", допълни още инж. Златев.

Ограничава се движението между тунелите „Ечемишка“ и „Топли дол“ на АМ "Хемус"

Поради констатирана днес повреда на връхната конструкция на виадукта при км 41+400 на АМ „Хемус“ - между тунелите „Еч...

"Прегледът показа, че има необходимост и бяха подменени тогава няколко от осветителите. Беше прегледана и конструкцията, така че да осигурим безопасното преминаване", допълни той.

По думите му с изрична заповед на председателя на УС на АПИ инж. Дончо Атанасов е формирана група от експерти, които да направят допълнителен оглед на конструкцията, за да установят причините на инцидента и да се предприемат необходимите действия.

„Тунелът ще бъде отворен тогава, когато бъде осигурено безопасното преминаване на автомобили, тъй като това е единствената връзка със София и Северна България. Движението се осъществява по стария път, той се поддържа в проходимо състояние. Нашите екипи постоянно са там“, подчерта инж. Златев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Евгения Чаушева от Actualno.com е сред носителите на наградите "Рицар на книгата"

Ето кога изплащат великденските добавки и кога пенсиите за май

Амнести Интернешънъл: Медиите се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com