Експерти искат регистрацията на коли да не се прави от КАТ заради корупцията там

16537
Експерти искат регистрацията на коли да не се прави от КАТ заради корупцията там
Снимка: БГНЕС

Регистрацията на моторни превозни средства (МПС) да бъде извадена от отдел "Пътна полиция" или изцяло от системата на МВР.

За това настояват от "Института за пътна безопасност" (ИПБ). От организацията предлагат регистрацията да се извършва от общините или да бъде създадено изцяло нова структура, извън системата на МВР, която да е отговорна за тази дейност.

Експерт: Всичко, което се случва в системата за пътна безопасност, е възможност да загинем на пътя

"Всичко, което се случва в системата за пътна безопасност, е възможност ние да загинем на пътя. Проблемът за безопасността на пътя е за...

Исканията на ИПБ подкрепиха от Сдружение "Български автомобилен съюз" (БАС), бившият шеф на ДАИ Кънчо Димитров, както и различни експерти в областта на пътната безопасност.

Експертите се обединиха около виждането, че основният проблем и причина за големите опашки при регистрацията на МПС е свързан с корупционни практики. Като други проблемни брънки посочиха остарялата материална база, недостатъчно добре подготвените служители, както и лошият мениджмънт.

Отдел "Пътна полиция" и конкретно началникът на КАТ отговаря основно за пътната безопасност, отделно той е отговорен за регистрацията на МПС-та. Двете неща са изключително различни. Началникът на КАТ не разполага с експертизата, за да се справи с проблемите при регистрацията, отнема му много време да разглежда жалби и подобни въпроси. Този сблъсък е неприятен, точно затова ние от ИПБ настоваме регистрацията на моторни превозни средства да бъде извадена от отдел "Пътна полиция".

Дори нещо повече – може да се стигне дори до това да бъде извадена от МВР. Настояваме да се създаде отделна служба за регистрация, в която служителите, работещи там, да отговарят на определени критерии, да разполагат с необходимата материална база и да може този процес да се регулира. Мястото му не е в "Пътна полиция". Това заяви Богдан Милчев, член на Управителния съвет на Института по пътна безопасност.

Той припомни, че подобен проект имаше през 2015-та година, при правителството на "Борисов 2" (2015-2017 г.), когато министър на вътрешните работи бе Румяна Бъчварова. Искаме да попитаме министър Радев какво се случва с този проект и защо нищо не се говори по темата, заяви Милчев.

Пореден шеф на столичния КАТ може да падне като кадрова жертва

  Рокадите в системата на МВР нямат край. Според различни слухове, потвърдени от източници на Actualno.com, шефът на столичния КА...

Като друг голям проблем той посочи посредническата дейност в КАТ, която по думите му е абсолютно нерегламентирана. В същото време много необходима, защото хората имат нужда от някой, който да ги консултира на място. "Отдел пътна полиция" няма такава служба, инфорамационна, където може да получиш консултация. Така попадаш на тези посредници, които нямат тези задължения, но работят в КАТ, изучили са базата и ти помагат срещу съответното заплащане. Нерегламентирането на този процес дава много сериозни предпоставки за корупция, допълни той.

Според председателят на БАС Борис Гаврилов регистрацията на автомобилите в общините не само ще спести време и ще прекъсне корупционните практики, но и ще допринесе за по-лесното събиране на доходи, защото заедно с регистрацията общините ще могат да прибират таксите за пътни данъци на превозните средства. Това пък би довело от своя страна до наличието на средства в бюджета на общините за ремонт на пътища.

Бившият шеф на ДАИ Кънчо Димитров обърна специално внимание на корупционните практики в системата и посочи конкретни примери. Припомняме, че той бе уволнен, като още на 12 юни миналата година транспортният министър Ивайло Московски обяви уволнението му. Това се случи след като след акция на ГДБОП за продажба на шофьорски книжки бяха арестувани 12 от общо 16 изпитващи от столичния ДАИ. Куриозното в случая е, че имено Кънчо Димитров съдейства на ГДБОП за разкриването на схемата, по която подчинените му бяха разкрити.

"В Министерство на транспорта се уволняват тези, които подават сигнали за корупционни практики. Факти много. От 2011-а година станаха много уволнения на хора, които са назначавани от този министър. Когато подавам сигнали, те ги неглижират. Подавам сигнал за служители, които са взимали подкупи, а те ги наказват само със забележка. Подавал съм сигнали и до премиера, какво се случва – от Министерски съвет пращат министерството да се самопровери. Не може да имаш арестуван изпълнителен директор и пак те назначат за министър. Това ли е реалната борба с корупцията?", заяви Димитров.

От ИПБ посочиха, че поне 2/3 от регистрацията на МПС-та може да се извършва спокойно в интернет.

Бившият шеф на КАТ: Уволниха ме заради глоба за Йовчев

Бившият шеф на КАТ София Богдан Милчев заяви, че е бил уволнен от поста си заради глоба за вътрешния министър Цветлин Йовчев. Месец пре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com