Експерти разкритикуваха идеята 50/50 за дневно и нощно шофиране при млади шофьори

3164
Експерти разкритикуваха идеята 50/50 за дневно и нощно шофиране при млади шофьори
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Трябва да се обмислят добре тези неща. Какво значи 50/50 дневно срещу нощно шофиране – някой хора май ще стигнат до разводи. Часове за нощно шофиране трябва да има, но не е задължително да е 50/50. Така Любка Маринова от Асоциацията на пострадалите в катастрофи коментира поредните идеи за ограничаване на младите шофьори.

Струва ми се, че това са по-скоро популистични идеи, без да са насочени към истинската безопасност на движението, включи се и комисар Алекси Стратиев. Той припомни, че има само една жертва от началото на годината по вина на „новите водачи”, както определи младите шофьори Стратиев. Има възможност по обучението да се помисли, но няма курс, който да извади перфектен водач – практиката дава опита, подчерта полицаят пред Нова телевизия.

Над 10% от катастрофите са причинени от млади шофьори

5460 са катастрофите за първите 9 месеца от годината, като 516 от тях са предизвикани от шофьори със стаж до 3 години, информира Topnov...

На въпрос кое ще намали жертвите на пътя, Стратиев беше категоричен – скоростта. Нищо не се предвижда там – има само двойна глоба, ако не платиш навреме първата. Повече камери и повече контрол ще намалят скоростта, уточни Стратиев, намеквайки, че законодателите нямат роля тук. Той е категоричен, че криминализирането на превишената скорост няма да помогне, защото и сега законът е достатъчно строг, но просто не се изпълнява. Любка Маринова се съгласи, като даде пример – и сега в градски условия като караш с над 50 км/ч, трябва да ти вземат книжката. Докато обаче влезе в сила актът, минава много време, подчерта тя. Според прокуратурата, Съюзът на адвокатите и ВАС с криминален процес наказанията ще влизат в сила по-бавно от административните. Нека при нарушения шофьорът да минава и проверовъчен изпит, освен да му взимат книжката, призова Стратиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...