Еквадорският президент поиска Лондон да оттегли заплахите към Асандж

3961
Еквадорският президент поиска Лондон да оттегли заплахите към Асандж

Еквадорският президент Рафаел Кореа поиска от Великобритания да оттегли заплахите си за арестуване на Джулиан Асандж, който се укрива в еквадорското посолство в Лондон.

"Не очакваме извинения, не ги искаме, но Великобритания трябва да поправи сериозната грешка, която допусна, като заплаши Еквадор, че може да влезе насила в дипломатическата мисия, за да арестува г-н Джулиан Асандж", заяви Кореа на пресконференция в Гуаякил.

"Въпреки това нахалство, тази грубост и неприемлива заплаха, ние оставаме отворени за диалог", за да се преодолее кризата с предоставянето на дипломатическо убежище на Джулиан Асандж.

Вчера президентът заяви, че Еквадор е готов за диалог с Великобритания и Швеция за намиране на решение относно Асандж, основател на сайта Уикилийкс, който от 19 юни се укрива в еквадорското посолство в Лондон. "Ние продължаваме да сме отворени за диалог с правителствата на Великобритания и Швеция", заяви тогава Кореа.

"Неотстъпчивата позиция" на Лондон и Стокхолм предизвика кризата, допълни той. Великобритания и Швеция не са дали уверение, че Асандж няма да бъде екстрадиран в САЩ, където рискува дълга присъда затвор за разкриване на стотици хиляди поверителни американски дипломатически документи.

Редактор: Георги Иванов

Еквадор: Лондон, щурмувате и се самоубивате

Президентът на Еквадор Рафаел Кореа назова самоубийствен възможния опит на британските власти да нахлуят в посолството на Еквадор в Ло...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com