Енергийният министър обеща: Няма да има режим на тока

2595
Енергийният министър обеща: Няма да има режим на тока
Снимка: БГНЕС

Министърът на енергетиката Александър Николов заяви, че у нас режим на тока няма да има.

Коментарът му е във връзка със спирането на доставките на природен газ от Русия. По думите на Николов природният газ се използва за производство на електрическо в голям мащаб, но "за радост, у нас това не е така". Ето защо при енергийни министри от други държави имало сериозни притеснения, че може да се стигне до потенциален режим на тока при тях.

Николов обясни, че България и "Булгаргаз" нямат нито едно нарушение по съществуващия договор за газ, нито страната ни е спирала изпълнението му по някакъв начин.

"Всичко по всяка една клауза е изпълнено. Решението да се спре подаването на газ към България е на руска страна", обясни Николов.

Проблемът, по думите му, се съдържа в "начина на описания механизъм от руска страна, който води до сериозни щети за българската страна". 

Тук се визира механизмът, по който Русия изиска газа да се плаща в рубли. Това обаче става чрез плащане във валута - евро или долари, която се внася в сметки в руската "Газпромбанк", а след това тя я превалутира в друга сметка в местната руска валута. 

Асен Василев обяви от Брюксел: В България ще има регионален газов координационен център

В България се ситуира регионален координационен център, който ще управлява общата употреба на газовата и електрическата инфраструктура ...

В ефира на Нова телевизия Николов обясни, че това води до "загуба на контрол върху средствата, изобщо не е описано превалутирането на какъв курс се случва, извършва го трета страна, т.е. няма контрол". 

От "Булгаргаз" не е спирало изпращане на питания на база правно становище - защо се иска такъв тип механизъм и как се обосновава, обясни енергийният министър. По думите му диалогът между "Булгаргаз" и "Газпром" не е спирал, а българската страна се отнася с руската енергийна компания като с "търговски партньор, а не като субект, с който може да се води икономическа война".

Междувременно руският министър на външните работи Сергей Лавров коментира в интервю за "Ал Арабия", че повечето "ключови партньори" на страната му са се съгласили да плащат за доставките на природен газ в рубли, а отказът на България и Полша да го направят бил техен избор.

По думите му предложената схема за плащане на газа е била нужна, за да се предотврати "продължаването на безсрамния грабеж от страна на Запада".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com