Ето какви глоби се готвят за нередности при регистрация на кола

25679
Ето какви глоби се готвят за нередности при регистрация на кола
Снимка: БГНЕС

Какви наказания се предвиждат по пуснатия за обществено обсъждане проект за Закон за пътните превозни средства, който трябва да урегулира рамките относно законното ползване на моторни превозни средства в България? Обобщение от проектозакона прави в. "24 часа".

5000 лв. е глобата, ако не бъде уведомено МВР за заличен идентификационен номер на колата или пък за манипулиран километропоказател. Глобата е за лицата в пунктовете за идентификация, които ще са частни, и за първоначален технически преглед на пътните превозни средства. Според проекта първоначалният преглед на автомобила се прави от частни пунктове, а не в КАТ.

Пак 5000 лв. е глобата, ако автомобилът мине този преглед на база на неверни документи или без да е бил в пункта.

Експерти смятат, че идеята за нов начин на регистрация на коли утежнява нещата

КАТ ще регистрира автомобилите – частните пунктове просто ще издават заключения и те ще бъдат представени като основа за издаване...

3000 лв. е наказанието, ако лицето, което извършва преглед, не уведоми МВР за недостоверност или подправяне на регистрационните документи при първоначалния преглед, или пък го направи за категория превозно средство, за което пунктът няма разрешение.

10 000 лв. пък ще плати лице, което извършва идентификация на автомобила и/или преглед за техническа изправност, без да има разрешение.

Глоба от 7000 лв. се налага лице, което търгува с употребявани части за коли, без да отговаря на условията за първоначалната му регистрация. 4000 лв. пък ще плати търговец, ако прави сделките извън обектите, които са записани в удостоверението за регистрация, а 3000 лв. е санкцията, ако не издаде документ за извършената дейност.

Предвидени са и наказания за нарушения при извършване на периодичните технически прегледи на колите. 2000 лв. е глобата за служител в пункта, който издаде документ, че колата е минала преглед, без това да е станало.

Проектът вкарва в разрешителен режим и автосервизите. От 1000 до 5000 лв. е санкцията са майстори, които правят ремонт на коли без да са регистрирани.

Законово предложение: Регистрация на коли да се прави и в частни пунктове

Техническият преглед на автомобила преди първата му регистрация да е в частен пункт, а не в КАТ, предвижда проект на Закон за пътните п...

5000 лв. е глобата, ако ремонтът е извън автосервиза, ако не бъдат допуснати контролни органи в него или пък в него се извършват дейности, които ги няма в документите за регистрация.

5000 лв. е глобата, ако сервизът не отговаря на условията на регистрацията си. 4000 лв. е наказанието, ако извършва ремонт, който не е вписан в документите и сервизът няма право да го извършва. 1000 лв. е санкцията, когато не издава документ. Ако лице, да кажем автомонтьор, извършва ремонт и техническо обслужване в нарушение на изискванията на закона и подзаконовите нормативни актове, издадени въз основа на него, се наказва с глоба в размер на 500 лв.

По-малки са санкциите за собствениците на коли.

200 лв. ще плати нов собственик на кола, ако не я регистрира в едномесечен срок. Толкова е глобата и ако не бъдат върнати в МВР временните номера, след като изтече срокът от 3 г., в който могат да бъдат ползвани. Същата санкция е и когато в едномесечен срок не се нанесе промяна в регистрацията на автомобила, когато собственикът има нов документ за самоличност или е сменил адрес, а за фирмите – един месец след вписване на промяната в Търговския регистър.

Има близо месец, в който да се правят предложения в общественото обсъждане на новия закон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com