Ето какви ограничения се готвят за електрическите тротинетки

11980
Ето какви ограничения се готвят за електрическите тротинетки
Снимка: БГНЕС

Електрическите тротинетки да не може да се движат по тротоарите. Това е една от основните промени, които се предлагат с изменение на Закона за изменение на автомобилните превози. Промените обаче минават през преходни и заключителни разпоредби, като всъщност влизат в други закони – например Закона за движението по пътищата.

Според Института за пътна безопасност, както и според представител на фирми за споделено пътуване, които коментираха пред БНТ, най-големият проблем в проектозакона е задължителното слагане на каски. Който си има собствена тротинетка, да си носи каска, но не и при споделено пътуване, е становището от ИПБ, а от бранша с тротинетките се опасяват, че фирми за споделено пътуване с такива превозни средства ще фалират, тъй като няма как да осигурят каски. Отделно като проблем беше видяно ограничението електрически тротинетки да се движат в бус ленти, защото няма много велоалеи. А изискването да има задължително механични звънци и нищо друго вече е изпълнено, твърдят от бранша с предлагане на електрическите тротинетки.

Немците масово остават без книжки заради тротинетки

Близо 500 германци бяха арестувани, а повече от половината от тях останаха без шофьорски книжки по време на най-големия бирен фестивал ...

Предложенията за законови изменения по същество

Извън изискването да има звънци и спирачки, електрическите тротинетки ще трябва да имат още фарове и стопове. Фаровете ще трябва да светят в бяла или жълта светлина, а стоповете – в червена. А каращите електрически тротинетки по тъмно ще трябва да носят светлоотразително облекло.

Електрическите тротинетки трябва да се движат по велоалеите, а ако няма такива - възможно най-близо до дясната граница на платното за движение. Не може такива тротинетки да се движат по магистрали (пътища клас I), както и по улици II клас без изградена велосипедна инфраструктура. Тук влиза и забраната да се кара в бус ленти.

Освен това, електрическите тротинетки не трябва да развиват скорост над 25 км/ч., както и да се вози повече от 1 човек т.е. извън управляващия да има още хора на тротинетката. Тротинетката не може да се ползва и като теглич или като кош за мотор. Забранено е и да се ползва мобилен телефон, докато караш електрическа тротинетка.

Скочиха срещу каските и книжките за електрическите тротинетки

Българската асоциация за електромобилност (БАЕМ) се обяви против предложението за каска и свидетелство за управление за електрическите ...

И още – електрически тротинетки не може да се карат от хора на възраст, по-ниска от 14 години, като между 14 и 16-годишна възраст можеш да караш само по велоалеи!

Изрично е уточнено, че всяка община може с наредби да ограничи скоростта за електрическите тротинетки, както и реда и условията за споделеното им ползване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com