Евродепутатите ни убедени: ТПТИ ще премахне визовия режим за САЩ

15417
Евродепутатите ни убедени: ТПТИ ще премахне визовия режим за САЩ
Снимка: Actualno.com

С приемането на Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между САЩ и Европейския съюз визовият режим за българите, които пътуват в САЩ, най-вероятно ще изчезне. Това заявиха евродепутатите  от РБ/ЕНП Светослав Малинов и ЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев по време на среща с български журналисти в Брюксел.

"Заедно с ТПТИ Европейският парламент (ЕП) разглежда и темата с визите за САЩ и принципа на реципрочност. Всички страни членки трябва да имат равни права, каквито имат и американските граждани", заяви Ковачев. "Щом американските граждани могат да влизат без виза във Европейския съюз, така и граждани на Европа трябва да могат да се движат свободно", каза той. Комисията по външа политика в ЕП е една от комисиите, които разглеждат този проблем, обясни Ковачев.

Европейски експерт: ТТИП ще е по-изгодно за някои

Намерението на Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) е да се свържат по-тясно двата най-големи пазара в с...

"Американците няма да могат до ходят Италия без визи", подчерта Светослав Малинов. "Покрай такива големи споразумения, каквото е ТПТИ, много други неща могат да се уредят", каза той.

Адрей Ковачев посочи, че в действията на Брюксел и останалите страни членки вижда солидарността между европейските държави. Сега САЩ имат по-малко от 12 месеца, за да променят законодателството си относно визовия режим за България и 4-те други Румъния, Полша, Кипър и Хърватия.

През февруари миналата година Европейската комисия изпрати нотификация на американското правителство, с което изрази позицията, че Вашингтон трябва да въведе безвизов режим за всички държави в ЕС. САЩ имаха шест месеца да уеднаквят визовите си изисквания.

Проекторезолюцията на Конгреса на САЩ обаче не успя да бъде прокарана, въпреки голямото полско лоби там, обясни Ковачев. Той обаче заяви, че в момента на всички възможни нива Европейският съюз разглежда с американската страна падането на визите.

Преди време българският евродепутат от групата на социалистите и декомкратите Момчил Неков изрази притеснение от това, че визовият режим ще отпадне чак, когато САЩ и ЕС подпишат ТПТИ. Според него, ако визовият въпрос не бъде решен преди влизането в сила на споразумението, българската икономика ще бъде подложена на двоен конкурентен натиск - от една страна от другите членки на ЕС, а от друга - от САЩ.

Лукарски обещава: Няма да подписваме ТТИП, ако ще внасяме ГМО

За Трансатлантическото търговско споразумение (ТТИП) мога да говоря с часове. Но в момента САЩ работи по-усилено за споразумението за с...

Относно ТПТИ в Брюксел Малинов и Ковачев се обединиха около ползите от евентуалното му договаряне." За България е страшно добро споразумение", подчертаха евродепутатите. Те също така категорично отрекоха възможността да се намалят стандарите за качество на храните или да се навреди на социалната система в Европа в следствие на ТПТИ.

"Ние няма да допуснем да си понижим стандартите и да дойдат по-евтини продукти, но със занижени критерии", обясни Ковачев. Той обърна внимание на ползите от падането на нетарифните бариери за европейския износ.

Арбитражите

В момента горещата тема в дебата около ТПТИ в ЕП е механизмът за решаване на спорове между инвеститор и държавата (ISDS). При него се предлага арбитражен съд да решава тези спорове, като процедурата е типична за търовски споразумения между държави и се прилага както от САЩ, така и от ЕС. 

Андрей Ковачев посочи, че само 24% от тези спорове се разрешават в полза на инвеститора и защити възможността за включване на ISDS като част от ТПТИ. Според Малинов обаче този процент е висок и ще промени като цяло процесът на взимане на решения в държавите. Той смята, че ISDS трябва драстично да се промени в сегашния си вид, в противен случай няма да може да получи одобрението от евродепутатите. Ако Европейският парламент не приеме ТПТИ, споразумението не може да бъде подписано, подчертаха и двамата членове на ЕП. 

Лукарски: ТПТИ трябва да зачита европейските ценности и правото на ЕС

Бъдещото Споразумение за Трансаталантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) следва да зачита европейските ценности, да ст...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com