X
 
 

Фандъкова: ГЕРБ внася закон срещу горенето на отпадъци

3217 1
Фандъкова: ГЕРБ внася закон срещу горенето на отпадъци
Снимка: БГНЕС
ГЕРБ ще внесе закон с текстове, които санкционират хората, които горят отпадъци, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова, предаде БГНЕС.

"В последните дни има значителни превишения, а най-големите бяха вчера вечерта. Ясно е, че не трафикът е виновен за тях, а отоплението с твърдо битово гориво и горенето на отпадъците. Знаете, че по отношение на отоплението с твърдо битово гориво, мерките които предприемаме и апелираме към хората, които се отопляват с дърва и въглища да се включат в проектите на Столична община за осигуряване на безплатна подмяна на отоплението с по-екологично. В същото време горенето на отпадъци е също голям проблем в някои райони като "Красна поляна". Това е голям бич за хората там, затова поисках и в последните месеци се работеше в Народното събрание да приемат инкриминирането на горенето на отпадъци, защото само за последната седмица са направени над 60 проверки за горене на отпадъци на открито, съставени са над 20 акта, но сами по себе си те не вършат никаква работа. Заедно с инициативния комитет в "Красна поляна" поискахме тази промяна и утре група народни представители от ГЕРБ ще внесат искането ми за промяна на закона, за да може да има по-сериозни, по-строги санкции, така че да не може да се горят отпадъци и това да стане престъпление", коментира още Йорданка Фандъкова.

Защо мръсният въздух застрашава здравето ни и причините за него

Световната здравна организация свързва замърсяването на въздуха пряко с пет от най-разпространените и влошаващи качеството на живот бел...

Подготвя се и промяна в наредбата за общинските жилища. С нея ще се забрани наемателите в столицата да се топлят на дърва и въглища.

55 000 домакинства в столицата се топлят на твърдо битово гориво, а през зимата то причинява 40% от замърсяването на въздуха. Затова в следващите 3 г. кметството ще подмени безплатно отоплението на 20 000 от тези домакинства с по-екологично - ток, газ, парно или пелети. Стартира и поставянето на 2000 филтъра на комините на жилищни сгради в “Слатина” и “Красна поляна”.

Измерване

Официалните станции в София за измерване на чистотата на въздуха са одобрени от ЕК и мерят по общоевропейска методология, а данните от тях се публикуват и от Европейската агенция по околна среда. Стойността им е над милион лева, а обхватът им е на километри, затова са разположени в краищата на града. От друга страна, гражданското сдружение AirSofia използва евтини датчици, които са разположени на произволни места, понякога дори в близост до комини, което може да изкриви данните. Не се съобразяват и с посоката на вятъра и други изисквания.

Извънредни проверки за горене на отпадъци в София

Трикратно превишение на фини прахови частици във въздуха на София е било отчетено през предходното денонощие. Заместник-кметът по еколо...

От екоминистерството обясниха, че са направили среща с гражданските организации, за да измислят начин да използват и техните данни. Но установили, че това няма как да стане, тъй като устройствата им не са калибрирани.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Седмичен хороскоп за 27 януари - 2 февруари
Седмичен хороскоп за 27 януари - 2 февруари

Овен Това е седмица, в която да съчетавате успешно личния и професионалния живот. За целта ще ви помогне подробен график, който да изпълнявате...