Фандъкова: Наложена е финансова корекция за депото за битови отпадъци в с. Яна, ще заведем дело

15399
Фандъкова: Наложена е финансова корекция за депото за битови отпадъци в с. Яна, ще заведем дело
Снимка: БГНЕС

Над 85 милиона са изплатени до момента, получихме и първото потвърждение за наложена финансова корекция за депото и за това ще заведем иск в съда. Това каза пред журналисти при посещение на обекта „Интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столичната община” в местност „Садината” в село Яна, предаде „Фокус”.

По думите й 5% е корекцията наложена за депото. „Не мога да си представя, че вече веднъж произнесъл се съдът, ще се произнесе по друг начин”, заяви Йорданка Фандъкова.

Мобилен пункт за събиране на опасни отпадъци ще бъде разположен до столичния парк "Света Троица"

Мобилен пункт за събиране на опасни отпадъци от домакинствата ще бъде разположен днес на ул. "Пиротска" и бул. "К. Величков", до парк "...

По думите й, бизнесът е натоварен повече от гражданите по отношение на сметосъбиране и поддържане чистотата на града към този момент, затова общината е въвела три различни варианта, които облекчават значително бизнеса. „В същото време си даваме сметка, че това също са и европейски изисквания, да има социална поносимост на такива битови отпадъци. Затова също така, ще повторя за пореден път, че е най-добре да се изчисляват на база на количество отпадък. Това не е толкова просто, колкото изглежда, трябва да има варианти за различните райони”, каза тя.

Йорданка Фандъкова отбеляза още, че за две седмици такава методика, която да е работеща и да е за сметка на гражданите няма как да се изработи. „Ако Българската стопанска камара има такава вълшебна пръчка може да я предостави на Министерството на финансите. Няма проблеми с финансите, тъй като плащанията са направени, предстоят следващи плащания и се надявам искрено да се възстановят, защото това е в интерес на всички”, каза още тя.

Работи се в срок по депото за битови отпадъци в село Яна независимо от големите и обилни валежи, допълни Фандъкова. Количествата отпадъци непрекъснато се увеличават, което е важно, специално за хранителните отпадъци. Над една трета от капацитета за входящи отпадъци е изпълнен за месеца, каза тя. По думите й като първа година това е нормален процес.

„Тук на Яна нещата вървят усилено в изкопните работи. Но всичките четири основни сгради от проекта за механично-биологично третиране и няколко по-малки сгради, според инженера, който току-що докладва, развитието на проекта до този момент няма забавяне”, обясни Йорданка Фандъкова. Тя обясни още, че постоянно се компенсират временните пътища и са изкрепени, за да може да се работи и от утре се очакват две големи машини,които ще се включат в работата.

Продължват да заливат район "Кремиковци" с бали с отпадъци

Седма поредна година бали с боклук продължават да се трупат наоколо, роптаят жителите на столичния район "Кремиковци". Когато започна...

„Надяваме се да имаме изпреварващо изпълнение от гледна точна на това до зимата да се изпълнят други строителни дейности и да се използва летният и есенният период. Това е етапът, на който сме в момента, така че нямаме притеснения от гледна точка на изпълнение на графика”, каза тя. Йорданка Фандъкова обясни още, че заедно с ръководителя на управляващите органи и представители на Европейската комисия са посетили инсталацията на сметището за отпадъци край Богров и по думите й там всичко е наред и вече се преработват отпадъци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com