Фандъкова плаши със солени глоби строителя на завода за боклука

14665
Фандъкова плаши със солени глоби строителя на завода за боклука
Снимка: Vivacom

Започна строежът на Завода за механично-биологично обработване край село Яна. Съоръжението трябва да заработи през август следващата година. Когато това стане, през него ще минават около 410 000 тона отпадъци на година или около 1 300 тона боклуци на ден. През обработка ще преминават боклуците, които изхвърляме в сивите метални контейнери. Те ще бъдат механично или ръчно разделяни, след което органичните отпадъци ще бъдат биологично третирани и накрая ще се получи специално гориво, което ще захранва столичната топлофикация.

Заводът край Яна ще струва близо 214 млн. лв., като средствата са предоставени по Оперативна програма "Околна среда" и заем от Европейската инвестиционна банка.

Фандъкова: Столична община работи за това скритите археологически обекти да бъдат разкрити

Столична община работи за това, скритите археологически обекти да бъдат разкрити. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъков...

Кметът Фандъкова си спомни лятото на 2011 година, когато всички са гледали разсеяно, и не са вярвали, че ще започне този проект за обработка на отпадъци и ще бъдат постигнати резултатите.

"Три години по-късно ние сме пак тук и дори сме забравили, че вече функционира едно от двете депа в България, които Европейската комисия признава, че отговаря на европейските изисквания", се похвали още Фандъкова и обяви, че "когато се работи последователно и са обединени усилията на всички, резултатите са налице".

"И това ни дава сили днес да сме тук", изтъкна столичният кмет, предаде КРОСС.

Тя заяви, че строителят на завода ще плаща по 200 000 лв. санкции за всеки ден забавяне и подчерта, че очаква от строителите интензивна работа, спазване на качеството и сроковете, както и че ще следи работата по проекта.

Искат оставката на Фандъкова заради завода за боклук в Яна

Обединени сдружения "Подвитошка яка", Сдружение "Независим обществен контрол" и Гражданско сдружение "Хармония" обвиниха и МОСВ в изм...

Йорданка Фандъкова изрази надежда спрените плащания по ОП "Околна среда" да бъдат възобновени, но обясни, че засега проектът за изграждане на система за обработка на отпадъци върви и вече има едно преведено авансово плащане.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com