Фермери представят продукцията си в МЗХ

628
Фермери представят продукцията си в МЗХ
Снимка: iStock/Guliver

На 5 юли (вторник) в Министерството на земеделието и храните от 12:30 часа ще бъде открито третото издание на „Обяд с фермерски храни от Балкана“, което е част от проекта "За Балкана и хората".

По време на кулинарното събитие фермери от защитени зони в Западен и Централен Балкан ще подготвят обяд с продукти от Балкана за близо 300 служители на Министерството и агенциите към него. Основното ястие ще бъде миш-маш, направен от 600 яйца, 20 килограма лук, 15 килограма сирене, 10 килограма извара, 20 килограма печена капия и 15 килограма домати, 30 връзки пресен лук, 30 връзки магданоз.

Подпомагат приоритетно най-уязвимите тютюнопроизводители

Производителите на тютюн, които са най-уязвими, ще имат най-висока относителна тежест в подпомагането. Това реши Консултативният съвет ...

Това е трето поред кулинарно събитие „Обяд с вкусни храни от Балкана“ в МЗХ. Първото му издание бе през 2014 година, последвано от кулинарни демонстрации в Швейцарското посолство в София, Българското посолство в Берн и много други събития.

Наскоро проектът „За Балкана и хората“ бе отличен от Европейската комисия с наградата НАТУРА 2000 за 2016 година в категорията „Социално-икономически ползи“. Наградите се присъждат на най-успешните проекти, допринесли за опазване и управление на територии от европейската екологична мрежа НАТУРА 2000. Проектът демонстрира работещ модел за опазване на природата и устойчиво развитие на селските райони, приложим и на национално ниво: преработка във фермата и директни продажби, както и плащания за екосистемни услуги, подкрепа за бизнеси, щадящи природата и др. Резултатите показват на практика, че опазването на природата е печелившо: за самата природа, но и за местните хора, и за бизнеса.

Проектът е пример за добро сътрудничество между български и швейцарски неправителствени организации и Министерството на земеделието и храните. Един от примерите за резултатите от съвместните усилия са промените в Наредба 26, която облекчи преките продажби, както и на други нормативни актове. И ако през 2012 година, когато проектът започна, имаше регистрирани само три обекта за преработка на мляко по Наредба 26, днес те вече са 38 и включват освен мляко и млечни продукти още месо и месни продукти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com