Фермерите могат да останат без евросубсидии за 2015 г.

20198
Фермерите могат да останат без евросубсидии за 2015 г.
Снимка: БГНЕС

Разплащането на евросубсидите за земеделските производители е под въпрос за 2015 г. Причината е, че Министерството на земеделието и храните все още не е подготвило наредбите, по които това да става. Това стана ясно от обясненията на зам.-министъра на земеделието Явор Гечев пред комисията по еврофондовете.

Документите трябва да са готови до 1 август и на практика ще останат задължение на служебния кабинет, а може и на следващото правителство, информира Mediapool.bg.

Румънци взимали субсидии от ЕС за кравите си във Farmville

Стане ли дума за пари, изобретателността на хората няма граници. В това се убедиха в северната ни съседка. Оказва се, че в продължение ...

Не е ясно и дали фермерите ще получат по 1250 евро без да правят нищо, както обеща лидерът на ДПС Лютви Местан в началото на март. Възможно е фермерите да изберат такова подпомагане, но това не означава, че ще вземат точно тази сума, каза Гечев. Причината е, че ще има изисквания, на които селскостопанските производители трябва да отговарят.

Отделно правителството трябва да вземе решение какъв процент от общата субсидия ще отиде точно за този вид подпомагане. Така в един момент може да се окаже, че има прекалено много желаещи. Примерно за 30 млн. лв. кандидатстват 5000 фермери и тогава сумата ще е по-малка, стана ясно от обясненията на Гечев.

Междувременно министърът на земеделието и храните Димитър Греков заяви по отношение на намаления процент на средствата за църквите по ПРСР, че ще говори със зам. -министър Явор Гечев, за да бъдат увеличени средствата.

"Средствата по ОП за развитие на селските региони са намалени, но не бива това да бъде за сметка на храмовете", каза още земеделският министър. Той обясни, че има доказателства за лоша комуникация между бенефициентите и ДФЗ във връзка със земеделски проекти по мярка 121 от миналата година.

Фермери ще ползват система за директни плащания от 2014 г.

Многопластова система за директни плащания на фермери ще бъде въведена от 2014 година с въвеждането на общоселската политика. Това каз...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com