Филип Златанов отхвърли обвиненията на Трайчо Трайков

9526
Филип Златанов отхвърли обвиненията на Трайчо Трайков

Председателят на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов отхвърли обвиненията на бившия икономически министър Трайчо Трайков.

Те са, че "политическа отмъстителност" стои в основата на решението, че през 2010 година е нарушил законът, гласувайки на заседание на Министерския съвет за даване на концесия на "Каолин АД ". "Всеки може да каже, че има политическа поръчка. Този орган е формиран от всички власти в държавата – Министерски съвет, Президент и Народно събрание, като депутатите са се стремили да има максимално широко представителство, каза Златанов по БНР.

Както призна и самият Трайков, още преди да стане министър той е имал 278 акции в дружеството. Златанов обясни, че казусът не е бил сложен и затова Комисията успяла да излезе с решение в по - кратък от обичайния срок. "Не може един човек, който е на ниво министър и съответно акционер в едно търговско дружество да извършва дейности около проекти или някакви намерения на това дружество, с което е свързан. Двата основни факта са, че той е вносител на доклада и че участвал във взимането на решение. Самата концепция е голяма като обем и все още я преглеждаме", допълни той.

"За да не се стигне до конфликт на интереси Трайков е трябвало да се отведе. Когато дойдат документите по съответния йерархичен документ е трябвало да каже, че е акционер, да си подаде декларация за отвод и да определи заместник-министър, който да извърши тази дейност и да не участва в гласуването", обясни Златанов. "Сега следва обжалване на две инстанции. В крайна сметка произнасяне на Върховния административен съд и ако нашето решение бъде потвърдено ще се пристъпи към налагане на санкции", обясни той.

Да се търси отговорност за решение на Министерския съвет само от един от неговите членове е смешно - така коментира бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков излязлото вчера решение на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Органът реши, че Трайков е нарушил закона, защото, докато е бил министър, е притежавал акции в дружеството "Каолин" АД, а по същото време Министерският съвет е дал право на концесия в интерес на това дружество:

"Тази Комисия е съставена по квотен политически принцип. За съжаление от днешното решение си правя извода, че тази Комисия предпочита да запази благоволението на тези, които са я назначили и се надявах този път да не ставаме свидетели на елементарната балканска политическа отмъстителност, но се оказва, че не успяваме да надскочим себе си.

С участието ми в колективния орган МС се явява като основание за търсене на конфликт на интереси, което мисля, че е достойно за коментиране единствено в сатиричните издания, защото решенията на един колективен орган като МС стават основание за търсене на конфликт на интереси в един от неговите членове. Решението на Комисията е факт. Ще търся правата си във Върховния административен съд", заяви Трайков.

Златанов коментира и работата на Комисията по случая с депутата от ГЕРБ Емил Димитров. "Там трябва да анализираме три закона – Закона за лова, Закона за горите и Закона за земеделски земи и там обемът от документация е много по-голям. Надявам се до средата на следващия месец да успеем да излезем с решение по този въпрос", заяви председателят на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Редактор: Георги Иванов

Трайков: Смешно е да се търси отговорност само от един член на МС

Да се търси отговорност за решение на Министерския съвет само от един от неговите членове е смешно, заяви по БНР бившият министър на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com