Галерия „Арт Маркони“ с висока награда за проект „Портрет на Варна в 100 живописни платна“

3522
Галерия „Арт Маркони“ с висока награда за проект „Портрет на Варна в 100 живописни платна“
Снимка: Арт галерия "Маркони"

Екипът на галерия „Арт Маркони“ получи високата награда "Варна" – за оригиналната идея и осъществяването на художествения проект „Портрет на Варна в 100 живописни платна“ от юни 2021 г., обединил творческите виждания на 40 художници. Това става ясно от пост в социалната мрежа "Фейсбук" на собственика на галерията Ваня Маркова. Пред Actualno.com тя сподели за емоциите от този ден, подробности за проекта и бъдещите планове на галерията. "Този проект го посветихме на 100 години от обявяването на Варна като курортен град. С това свързахме и бройката 100 платна, т.е.  портретът на Варна да включва 100 платна. Всеки от художниците се е опитал да покаже Варна през своя поглед. Всъщност цялото пане стана 360 на 270 см. В средата поставихме герба на Варна ,който пък е дело на художник, с когото галерията работещ - Илия Касабов. Издирихме оригинала на проекта, с който той е кандидатствал да бъде приет неговия вариант за герб на Варна и много символично и силно въздействащо се получи", каза Маркова. 

Тя заяви, че от галерията посвещават този проект на всички свои приятели и ценители, които живеят извън пределите на страната. "Докато пуснем снимки от проекта имахме много откупки от тях. Те носят града в себе си и за тях това е много емоционално преживяване. Всички нямаха търпение да се върнат и да го видят на живо, както и всички гости на града", допълни още Маркова. 
Собственикът на галерията изрази удовлетворение, че този проект е изпълнил мисията си да привлече хора след пандемията и да върне хората в галерията. "Всички художници реагираха много спонтанно емоционално, защото през тези две години никой за нищо не ги търсеше. Сега те се обединиха около този проект, защото имаха хубава идея и тя много ги запали. Затова смятам, че тази награда е награда и на всеки един от участващите автори. В проекта поканихме ученици от двете училища във Варна: Средното училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ и училището по изкуства "Добри Христов", които имат паралелки по изкуство. Творбите на тези деца стояха изключително убедително между творбите на доказани художници, включително голяма част от тях настоящи и бивши преподаватели. Това беше много хубава емоция. Най-малката ни участничка сега направи 6 години", каза Маркова. 

Стана ясно, че галерията съществува от 12 години, а екипът на й е много малък, но зад осъществяването на проекта стоят енергията, талантът и доверието на всички включили се в него творци. Кои са те и на кого благодари Ваня Маркова, можете да видите тук. Платното вече не може да бъде видяно, защото творбите са откупени. 

Маркова заяви, че за рождения ден на галерията, ще бъде направено своеобразно продължение към проекта с нови щрихи към портрета на Варна. "Този път променяме формата и променяме участниците. Този път ще включим повече деца, за да може тази идея да се доразвие", коментира още Ваня Маркова. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Кета Мирчева: Ние не искаме да се поучим от историята (ВИДЕО)

"Топлофикация София" лъжат за по-ниски сметки за парно през февруари? (СНИМКИ)

Времето утре - 19 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com