Галин Стоев: В момента се ражда гражданско общество в България

7454
Галин Стоев: В момента се ражда гражданско общество в България
Снимка: БГНЕС

Нямам обратна връзка с министър-председателя Бойко Борисов по повод на откритото писмо, което беше адресирано до него. Неговият адресат е формален, то беше написано за хората в България. Това заяви режисьорът Галин Стоев.

„Написах го сега, защото ситуация е такава. Писмото изважда наяве нещата, които мислят хилядите българи, които протестират, но и тези, които не протестират. Те искат и жадуват промяна.

Режисьорът Галин Стоев: Г-н Борисов, политиката ви е домашна чалга

Един от най-известните български режисьори в световен мащаб Галин Стоев написа отговорено писмо към премиера Бойко Борисов. Ето какво г...

Моята цел беше да канализирам тази енергия чрез думи. Радвам се, че получих много подкрепа, това беше и целта на писмото“, заяви той в интервю за bTV.

Според него в момента се ражда едно по-сериозно гражданско общество, което ще донесе позитиви.

Галин Стоев смята, че интелектуалците не трябва да се занимават ежедневния политически дневен ред, а да дадат една по-глобална картина на проблемите. Неговите предпочитания са свързани с лидерите, които многократно са атакували настоящия модел.

„За мен акцията на „Да България“ пред сараите беше великолепен пример за това. Най-внятното говорене в момента е на Христо Иванов. Неговата стратегия за демонтиране на модела е най-последователна“, заяви режисьорът.

Стоев е категоричен, че панаирът, в който продължаваме да битуваме, не може да продължава дълго време. „Недоволството ще ни обедини срещу един модел, който ни задушава. Българинът винаги е имал проблем с това да подкрепи другия. Имаме огромен път за извървяване. Този протест има за цел огромното желание за промяна на парадигмата“, каза режисьорът.

Протестиращ: Никой от Борисов и Гешев няма достойнство да дойде на улицата

Спокойна е обстановката и в трите палаткови лагера в центъра на София, увериха протестиращите. На Орлов мост за пренощувалите на място ...

Той смята, че ролята на младите не е задължително да извади ново лице.

Искането за появата на ново лице ни вкарва в рамка, която свива потенциалните ни опции. Това че нямаме безспорен лидер или политическа сила, която да се противопостави на статуквото, се дължи и на това, че управляващото статукво положи много усилия такива да няма“, заяви той и добави, че тези въпроси ще получат своя отговор на едни предстоящи предсрочни избори.

Галин Стоев подчерта, че в България е обществена тайна, че се крадат бизнеси. Тези случаи са описани от разследващата журналистика. Не е негова работа да дава доказателства за тях, а на главния прокурор да ги разследва.

Режисьорът не се изкушава от политиката.

„Имам работа, която обичам и върша сносно. Политиката не е моята стихия. Артистът трябва да има гражданска позиция и да говори като гражданин. Това беше и моята идея да написа това писмо“, каза той.

Протестите: Ден 51 - Уволнени сте, дами и господа! (ВИДЕО)

За 51-ви пореден ден демонстранти се събраха на антиправителствен протест в центъра на София. Исканията на протестиращите остават без п...

Галин Стоев се връща редовно в България през тези 15-20 години, откакто живее и работи в чужбина. „Да, не е лесно да се дава акъл от чужбина. Но ти можеш да огледаш ситуацията около теб и можеш да имаш по-глобален поглед върху нещата. Нямам претенции да давам акъл, констатирам проблемите и правя тяхна дисекция“, каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com