Гей парад и контра шествие днес

6988
Гей парад и контра шествие днес

Шествие „София прайд” и контра шествие ще се проведат в центъра на столицата. За пета поредна година в София ще се проведе парад на хора с различна сексуална ориентация.

От 16.00 часа пред Паметника на съветската армия ще започне концерт с участието на Мария Илиева, Софи Маринова, Орлин Павлов, Поли Генова, Цветелина Чендова и момчешката група Voice of Boys. От 17.00 часа ще тръгне шествие, което ще премине по маршрут по бул. „Васил Левски”, наляво по бул. „Княз Александър Дондуков” , по бул. „Цар Освободител” и обратно до Княжеска градина. „София Прайд 2012 ще бъде съчетание от социално-политически протест и развлекателни елементи. Мисията на прайда е да повиши видимостта на маргинализираната ЛГБТ общност, да поддържа обществения дебат за приемането й и да покаже на всички нехетеросексуални българи, че не са сами”, посочват органзиаторите.

Хетеро срещу Хомо

Има ли някаква връзка между българо-турските филмови проекти и гей-парада? Хората, според които всяко различие трябва да бъде "бито с...

Контра шествие срещу „София прайд” ще се проведе от 10.00 часа от пилоните на НДК. Съорганизатори на протеста са Българският национален съюз, Българската национално-радикална партия, ВМРО - Българско национално движение, Национална съпротива, ПП „Национален фронт за спасение на България”, ПП „Атака” и други български националисти. Организаторите са изпратили писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова с искане да забрани т.нар. гей парад. Според тях този парад застрашава обществения ред и нарушава правата на другите граждани.

„Нашата цел не е да провокираме насилие. Но не можем да изключим възможността граждани, силно подразнени от агресивния характер на това събитие, да прибегнат до крайни форми на протест. Тъй като силно желаем до ексцесии да не се стига, категорично препоръчваме „София прайд” да бъде забранен. Също така, ние считаме че „София прайд” и „идеите”, които това шествие пропагандира, представляват нарушение на правата на останалите български граждани. Най-големите религиозни общности твърдо се противопоставиха на т.нар. парад. Хората, стоящи зад „София прайд”, дори си позволиха открити нападки и опити за натиск срещу Българската православна църква – институцията, крепила българщината през едни от най-мрачните за нас векове, която категорично се обяви против провеждането на „София прайд”, се посочва в писмото до кмета на София.

Редактор: Сияна Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com