Ген. Мутафчийски: Спазвайте социална изолация, защото от вашите действия зависи животът на възрастните

16944
Ген. Мутафчийски: Спазвайте социална изолация, защото от вашите действия зависи животът на възрастните
Снимка: БГНЕС

"Според всички, които анализират ситуацията с коронавируса не само в България, но и в света, но най-важното е да се запази социалната дистанция. Това е единственото нещо, което със сигурност е допринесло за ограничаване на инфекцията за държави, които вече се справят с проблема. Това е философията на всички мерки - повечето от тях са свързани с ограничаване на свободите и движенията на потенциалните пациенти. Свободите като казвам не го разбирайте като ограничаване на права. Но вече са факт и законодателните промени, трябва да се гласуват на второ четене само, където до 5 години затвор ще бъде наказанието за неспазване на карантината и от 5 до 10 000 лева глоба. Само Израел има по-твърди мерки", заяви ген. Венцислав Мутафчийски, шефът на кризисния щаб за справяне с коронавируса по "Панорама".

"Не можаха хората да разберат, че трябва да се самоограничат, защото този случай е фатален в повечето случаи за възрастните хора. И понеже всички нарушават карантината масово, затова и ние, и много държави в Европа и по света вземат мерки, с които инкриминират нарушаването на карантината", допълни той.

Ген. Мутафчийски: Бих препоръчал по-строги мерки за Великден, най-рано септември може да има медикаменти за коронавируса

"Ако гледаме примера от други държави, котио вече са в пика на епидемията, там забраниха абсолютно всичко. Напомням, че в Южна Корея ос...

"Това е нов вирус. И затова е този страх. Всяка година преживяваме всякакви инфекциозни болести, които понякога могат да бъдат дори по-фатални и страшни. Но това е вирус, който е напълно неизвестен. Никой не може да прогнозира как ще се развият нещата. Няма лечение, не е измислена достатъчно добра формула, няма ваксина. Най-оптимистичния вариант е към септември да бъде открита тази ваксина. Толкова много са неизвестните, че е нормално човек да се страхува. Информационните потоци са толкова големи, че ни залива всякаква информация. И не всеки може да използва информацията рационално", допълни още шефът на кризисния щаб.

За струпването по магазините

"Струпването в магазините е ирационално поведение. Правиш куп неща, които са не място. Тълпиш се с хората, кихат ти оттук-оттам. По-добре стой вкъщи", каза Мутафчийски.

Опасността за лекарите 

1700 лекари до миналия месец се бяха заразили в Китай. В Италия се зарази цяла болница. Тогава се появява въпросът кой ще ни лекува, след като са заразени лекарите и сестрите в персонала. Да, Китай има неизчерпаеми ресурси, но европейските страни нямат такива ресурси от хора. Затова нещата трябва да бъдат с доста повишени изисквания за облеклата. Тези облекла, които сега се произвеждат в България, имат отлична характеристика - тя е подобна на най-добрите ски облекла. 

Дончев: Ограничете пътуванията, ако не са неизбежни

Препоръчвам на българите да ограничат пътуванията си, освен ако не са незбежни. Пътуванията в рисковите държави ще бъдат ограничени при...

Дали ще издържи българската здравна система

В Европа сме на второ място по болнични легла на глава населението. Същото положение е и с реанимационните легла. Само че те са неравномерно разположени - ориентирани са към големите градове. Първите две огнища на заразата са в Габрово и в Плевен. В Плевен добре отговаря системата - там има университетски клиники, военна болница, частни болници, докато в Габрово не е така. Това може да се окаже голямо предизвикателство за страната.

10-те процента, които влизат в болница

80 % от заразените дори могат и да не разберат и да изкарат една лека хрема, малко кихане, кашляне. Но 20 %-те процента - половината от тях се нуждаят от истинско лечение - това е сигурен факт. Този вирус и да не е по-различен от други вируси, не е толкова смъртоносен, колкото предишните епидемии с коронавируси, но дълго се лекува. 

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 13 март"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com