Ген. Радев влезе в руските медии с анти-натовско изказване

9745
Ген. Радев влезе в руските медии с анти-натовско изказване
Снимка: БГНЕС

"Съвместната охрана на българското въздушно пространство е по-унизителна дори от Ньойския договор*". С този мотив един от вероятните кандидати за президент на БСП ген. Румен Радев е подал оставка като командир на Военновъздушните сили, съобщава руският вестник "Правда".

Изявата на Радев е отразена от изданието под заглавие "НАТО унищожава българската армия".

Цитирано е изказване на шефа на ВВС, който определил евентуалното участие на Полша в охраната на българското въздушно пространство като "откровена окупация", пише Mediapool.

Освен това според "Правда" военната реформа по стандартите на НАТО заплашва страната с пълна загуба на суверенитет, а последната капка е "привличането на полски летци в замяна на собствените си".

Изданието продължава с пояснението: "В Брюксел обаче предпочитали да наричат отказа от собствена армия съюзническа взаимопомощ".

Ген. Румен Радев подаде оставка на 1 август, което съвпадна с публичното тиражиране на името му като възможна президентска кандидатура на БСП. Като формален мотив за напускането си той посочи концепцията, според която българското въздушно пространство ще може да се охранява и от друга държава член на НАТО срещу заплащане.

Документът бе внесен в Националното военно представителство на България в Съюзното командване по операциите на НАТО, въпреки че Радев е отказал да го подпише.

Съвместната охрана на въздушното ни пространство стана възможна, след като депутатите приеха през февруари промени в Закона за отбраната. Мярката се налага заради тежкото състояние на българската бойна авиация, която разчита само на старите съветски машини МиГ 29.

Според неофициална информация военното министерство вече се е договорило с Полша, която също разполага с МиГ-ове, на каквито летят и българските пилоти. Полша ще получи заплащане за охраната, а освен това ще бъдат покрити и разходите за летците й у нас.

Твърдението, че полските летци ще заменят българските, не отговаря на истината, твърдят специалисти. Коментарът, че НАТО унищожава българската армия също е абсурден, като се има предвид, че Алиансът отдавна призовава България да закупи нови изтребители и да скъса зависимостта на бойната си авиация от Русия, допълват те.

Зам.-министърът на отбраната на Полша Томаш Сатковски анонсира бъдещото споразумение между двете страни още в началото на месец юни.

Министър Николай Ненчев обясни, че става въпрос за "съвместни инициативи, които са регламентирани с решение в рамките на НАТО".

"Няма нищо нередно, напротив, насърчават се държавите да извършват съвместен Air Policinig", каза той.

Радев обаче публично се противопостави на тези планове, като според него така се отклоняват средства, необходими за българската авиация. От БСП, които сега се готвят да издигнат Радев за президент, пък заложиха на тезата, че се готви "окончателното приземяване на авиацията ни".

Проблемът с окаяното състояние на авиацията е известен от години, но въпреки това няма реални стъпки за придобиването на нов тип боен самолет.

За сметка на това при правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев (от 2001 до 2009 г.) бяха изхарчени стотици милиони лева за придобиването на товарни самолети и хеликоптери.

Ген. Румен Радев: Ще говоря след като ме освободят от военна служба

Фигурата на генерал Румен Радев предизвика силен интерес, след като името му бе посочено като една от възможните кандидатури за президе...

Министърът на отбраната Николай Ненчев твърди, че проектът за придобиване на нов тип самолет е на финалната права, но е малко вероятно той да бъде парафиран тази година.

България разчита само на съветските изтребители МиГ 29, чиято поддръжка е под въпрос, след като сегашното правителство се отказа от услугите на Русия след серия неуспешни преговори. България обаче ще получи шест ремонтирани двигатели за МиГ 29 от Полша, а освен това има обявена обществена поръчка за десет нови или ремонтирани двигатели.

В същото време обаче изтича ресурсът и на останалото оборудване на самолетите.

-------------

*Според Ньойския договор България губи територия в размер на повече от 11 000 кв.км. Западните покрайнини (с Цариброд и редица села в Кулско, Трънско, Босилеградско, Кюстендилско и половин Струмишка околия) са предадени на Сърбия; Западна Тракия от Места до Марица е предоставена под управлението на Съглашението и в нея първоначално се настанява Франция. България няма право да притежава модерни военни технологии, флот и авиация, а задължителната военна служба е отменена. Под формата на репарации за срок от 37 години трябва да бъдат изплатени 2.5 млрд. златни френски франка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...