Георги Терзийски: Възстановяваме движението в платното за Кулата на АМ “Струма”

1821
Георги Терзийски: Възстановяваме движението в платното за Кулата на АМ “Струма”
Снимка: АПИ

Възстановено е движението в платното за Кулата на АМ “Струма” при 8-ми км. Участъкът, на който в събота вечерта се срути скална маса на пътното платно, е обрушен. Монтирана е нова предпазна мрежа с обезопасителни въжета, за да се предотвратяват нови срутвания, каза пред медиите председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски, който направи оглед на място. Той благодаря на алпинистите и на служителите на пътноподдържащата фирма за изключително усилената работа в много лоши метеорологични условия.

При минусови температури, много силен вятър и въпреки дъжда през нощта и сутринта успяха да обрушат изцяло ската, така че да се осигури безопасността на пътуващите и да възстановим движението, каза Терзийски. Председателят на АПИ информира, че служители на всички областни пътни управление и на пътноподдържащите фирми извършват денонощни огледи на всички рискови участъци от републиканската пътна мрежа. Ако бъде установен риск от падане на камъни и скална маса, участъкът ще бъде обозначен, а при необходимост и ще се ограничава преминаването, за да може веднага да започнат дейности по обрушване и укрепване на района, обясни той.

Скали паднаха на магистрала "Струма"

Скална маса падна между 7-и и 10-и километър на АМ „Струма“ малко след 19 ч. вчера. Инцидентът по чудо се е разминал без по...

Георги Терзийски съобщи, че агенцията ще използва експертизата на научната и техническата общност, на експертите по свлачищни и геодинамични процеси от БАН, от Минно-геоложкия университет и от Университета по архитектура, строителство и геодезия, за да се ползва и техният опит за още по-успешно извършване на оценка и анализ на риска от срутвания. Целта е да действаме превантивно, за да предотвратим срутвания, посочи Терзийски.

В отговор на въпрос председателят на АПИ информира, че участъкът от Искърското дефиле при с. Елисейна остава затворен. Там също се работи изключително усилено в светлата част на деня, независимо от недобрите метеорологични условия. Амбицията ни е максимално бързо да отворим участъка, но след като наистина се убедим и експертите дадат гаранция, че преминаването ще бъде безопасно, отбеляза Терзийски и допълни, че утре продължават дейностите по сложното обрушване на съседния до срутището район.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com