ГЕРБ пробута с хитрост скандална програма за подпомагане на столичани с репродуктивни проблеми

12569
ГЕРБ пробута с хитрост скандална програма за подпомагане на столичани с репродуктивни проблеми
Снимка: Gettyimages

Групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет пробута с хитрост програмата си за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми, научи Actualno.com. Тя ще бъде приета на редовната сесия на СОС в четвъртък. Според нея, 20 двойки от София, които се нуждаят от донорска яйцеклетка, ще получат финансова помощ от бюджета на Столична община, за да се сдобият с дете по процедурата ин витро. Общата сума, която ще бъде заделена от бюджета на СО, е в размер на около 70 000 лева. За сравнение, същите пари отделя община Стара Загора за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми, а в градове като Варна и Бургас от бюджета се заделят между 150 и 200 000 лева, разкри пред Actualno.com Анна Славова, общински съветник от групата на БСП.

В програмата на ГЕРБ, която ще бъде гласувана в четвъртък, има изрично условие само жената от двойката да притежава постоянен адрес в София. Докладът на ГЕРБ беше публикуван на сайта на Столичния общински съвет веднага след края на миналата му сесия преди две седмици. Тя беше обявена, за да бъде спазено изричното изискване за необходим период на обсъждане преди да бъде внесена за гласуване на сесия на Общинския съвет.

Абсурден инат на ГЕРБ оставя без финансова помощ софиянците с репродуктивни проблеми

Абсурден инат от страна на общинските съветници от ГЕРБ е на път да остави без финансова помощ двойките от София, които имат репродукти...

Actualno.com припомня, че въпросът с изработване на програма за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми предизвика огромен скандал още през февруари. Тогава от групата на БСП изготвиха доклад, който представиха на специална пресконференция. Малко след това и от ГЕРБ написаха програма. Идеята на общинските съветници от левицата беше СО да подкрепи всички двойки с репродуктивни проблеми на територията на София, а за целта трябваше да бъдат отделени около 200 000 лева от бюджета. Това би покрило разходи в размер на около 2000 лева за 100 двойки с проблеми годишно за изследвания, манипулации, процедури, които не се покриват от Националния фонд за асистирана репродукция и от Здравната каса. Програмата на ГЕРБ пък покрива всички разходи за ин витро процедура само на 20 двойки в София, които обаче се нуждаят от донорска яйцеклетка.

След сериозен спор по време на редовна сесия на СОС на 15-и февруари вносителите на двата доклада стигнаха до консенсус. Те се съгласиха да бъде сформирана работна група, която да включва представители на всички политически партии в СОС, да бъдат поканени експерти и да бъде изработена единна програма, по която да работи Столична община в помощ на двойките с репродуктивни проблеми в София. Подобно нещо обаче не се случи и преди две седмици от ГЕРБ публикуваха техния доклад на страницата на СОС. Предложението ще бъде гласувано на редовната сесия в четвъртък.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com