Гешев пита Конституционния съд дали може ВСС с изтекъл мандат да го свали

5336
Гешев пита Конституционния съд дали може ВСС с изтекъл мандат да го свали
Снимка: Прокуратура на Република България

Главният прокурор Иван Гешев внесе искане в Конституционния съд за тълкуване на Конституцията относно мандата и функциите на Висшия съдебен съвет (ВСС), съобщават от прокуратурата. 

В искането се поставят 3 основни въпроса, свързани с най-представителния орган на съдебната власт - Висшия съдебен съвет. Два от въпросите са - прекратяват ли се функциите на съвета с изтичане на мандата му и допустимо ли е да се формира нов с избраните през 2022 г. членове от професионалната квота на съдиите и прокурорите заедно с членовете по право – председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) и главният прокурор. ОЩЕ: Зарков: Категорично този ВСС не трябва да избира нов главен прокурор

Третият въпрос е - конституционно допустимо ли е Висш съдебен съвет с изтекъл мандат да взема решения по отношение на председателите на ВКС, ВАС, главния прокурор и другите административни ръководители в органите на съдебната власт.

Въпросите на Гешев към конституционните съдии идва на фона на приетите промени в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се въведе механизъм за разследване на главния прокурор, както и ново мнозинство за назначаване и освобождаване на главния прокурор, а именно не по-малко от 13. ОЩЕ: Гешев с позната реакция след приемането на механизма за разследването му

Припомняме също, че членове на Прокурорската колегия към ВСС вече имат две искания за отстраняване на Гешев, като едното вече беше обявено за допустимо от Пленума на ВСС. Първото е свързано с допускането на израелския експерт на мястото на инцидента с кортежа на Гешев, а във второто се твърди, че главният прокурор е нарушил етичния кодекс на магистратите, като се визират изнесените чатове и записи по време на пресконференция. ОЩЕ: Иван Гешев пусна запис на разговор с член на ВСС и показа чат с Бойко Борисов

В искането си Конституционния съд Гешев се мотивира, че най-висшият кадрови орган на съдебната власт функционира извън мандата си, въпреки че е налице избор на членове от професионалната квота.

"Конституционно установеният мандат на членовете на ВСС е 5 години. Сега действащият Висш съдебен съвет е конституиран на 3 октомври 2017 г., а мандатът му е изтекъл на 3 октомври 2022 г. В периода 4 юни - 9 юли 2022 г. на общи събрания на съдиите, на прокурорите и на следователите са избрани 11 нови членове на ВСС. До настоящия момент обаче те не са встъпили в длъжност, тъй като Народното събрание не е упражнило правомощията си да избере останалите нови 11 члена на кадровия орган на съдебната власт. Така настоящият състав на ВСС продължава да функционира извън мандата, определен в основния закон. Това поставя въпроса за легитимността на неговите решения, а съмненията за тяхната валидност застрашават правната сигурност", се посочва в искането до Конституционния съд. ОЩЕ: ТЕСТ: Ставаш ли за д-р Мария Габриел, или си най-обикновен Гешев?

Под съмнение се поставя законността на действията на ВСС, а оттам и на съдебната власт, се посочва в искането за тълкуване, отправено до Конституционния съд.

Пълния текст на искането - четете ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com