Гласувайте за наградите "Златен шиши" за вредна журналистика - ето номинациите

2484
Гласувайте за наградите "Златен шиши" за вредна журналистика - ето номинациите
Снимка: Златен Шиши

Станаха ясни номинациите в конкурса „Златен Шиши“ – наградите за лоша и вредна журналистика, които ще се връчат за втора поредна година. Организатор на анкетата е екипът на независимия български сайт „КлинКлин“.

Гласуването за „антижурналистика“ вече е отворено и ще продължи до полунощ на 10 февруари 2023 г. Може да гласувате ТУК.

Тази година журито, състоящо се от журналистите Николай Стайков, Силвия Великова, Константин Мравов, Йордан Стефанов, Чавдар Николов и с председател Калоян Константинов подбра къс списък с номинации, от които може да изберете своите фаворити:

Ето го и списъкът, който е разделен на 6 категории:

1. Абсурдно заглавие

Не е лесно да си високопоставен гей в управлението на България

Медия: „Труд“

Автор: Стоян Кирчев

Коментар към публикацията: А нископоставен?

 

„Маймуна алкохоличка тормози град в Индия“

Медия: „Факти“

Автор: Божидара Найденова

Коментар към номинацията: Дали ще потърси помощ? Дали ще се присъедини към група на анонимните маймуни алкохолици? Уви, медията не предоставя продължение на историята. Което прави заглавието още по-голяма загуба на време и затъпяване за читателя.

В ложата на Лорда: Еврогазове по славянски тровят душата ми

Медия: „Труд“

Автор: Лорд Евгени Минчев

Коментар към номинацията: Трудно е да се дешифрира заглавието, без човек да е чел стратегическия анализ на паркетния експерт. Интересното е, че става дори още по-трудно, след като човек го прочете. Читателите по-скоро ги тровят с евроанализи по лордски.

 

Вуцов: 6,50 коефициент за двойка – подарък, казах на 4-5 приятели да играят и да си гледат кефа

Медия: Dsport

Автор: Неизвестен

Коментар: Тази номинация ознаменува цялостно опростачената журналистика на българските сайтове за спортни новини, олицетворявана от техните страхотни заглавия. Качествените анализ и предаване на информация винаги отстъпват пред непреодолимата мощ на клишетата, липсата на контекст, обожествяването на простаци и всякакви спонсори, и -разбира се - блясъка на силиконовите гърди, в борбата за Цар Клик

 

От друга планета: Български извънземни летели над Египет преди 3000 г.

Медия: „Блиц“

Автор: Неизвестен

Коментар към номинацията: Заглавието има всичко – конспирация, история, патриотизъм и интрига. Идея за сюжет на следващия филм на Максим Генчев. Ванга и Людмила Живкова

 

ПП и ДБ искат гражданска война, подучени от мафията

Медия: ПИК

Автор: Недялко Недялков

Коментар към номинацията: Майсторска демонстрация на уменията с перото демонстрира небезизвестният фехтовач на свободното слово Н.Н. В един ред виждаме опити за всяване на евтин страх, политическо очерняне и подмяна на реалността за това кой всъщност е истинският проблем на държавата.

 

2. Вреден коментар

Коментар на Петър Волгин: Пърхаме с мигли и „продължаваме промяната“

Медия: БНР

Автор: Петър Волгин

Коментар към номинацията: След 30 години разграбване на държавата кремълското острие на журналистиката у нас разкри истинските врагове и виновници за проблемите на България, а именно „Продължаваме промяната“. Без да защитаваме никого, смятаме за грозен цинизъм да се раздават подобни крайни квалификации, когато реалните престъпления и кражби са въргалят пред очите ни.

 

Коментар на седмицата №3: Защо Китай няма как да бъде военна заплаха за света, повече трябва да се притесняваме от Сърбия

Медия: „24 часа“

Автор: Борислав Зюмбюлев

Коментар към номинацията: Изключително лаишки коментар, който има за цел единствено нескопосано за излъска имиджа на Китай. Медията, впрочем, е официален партньор на „Радио Китай“ и публикува тяхната пропаганда в България.

 

Проф. Витанов обясни защо украинската тактика „Таракан“ бе успешна около Харков и се провали до Херсон

Медия: „Блиц“

Автор: Николай Витанов

Коментар към публикацията: Витанов е вреден като цяло. Опиянен от медийната слава и внимание, той дава все по-абсурдни и опасни мнения, които не са в неговата компетенция. След като свърши КОВИД кризата и изпадна от телевизорите, продължи да търси ефир с непосилни за неговата екпертиза военни анализи и прогнози. Вреден и в пандемичното, и във военното си амплоа. А защо медиите му дават поле за изява? Това се чудим за половината им гости.

 

„Киро и Лена официално се държат за ръка в Министерски съвет“

Медия: ПИК

Автор: Неизвестен

Коментар към номинацията: Не е ясно защо е от обществено значение, че двама души се държат за ръце, докато, например, едни хора изнасят десетки милиони левове в чували от банки. Фактът, че това изобщо не се е случило е като бонус за изключителните низини, до които може да стигне родната журналистика.

 

Каква е голямата цел на Путин

Медия: БНР

Автор: Петър Волгин

Коментар: Седмица преди руското нахлуване в Украйна, авторът гледа с насмешка на възможността за такова, приписвайки малката вероятност Русия да нападне на неслучила се украинска провокация в Донбас. Може би най-хубавият цитат: " Руските управляващи имат несравнимо по-значителни цели от това да си губят времето с превземането на Киев. Москва иска да бъде преразгледана цялата система на сигурност, която беше създадена в Европа, а и в света след края на Студената война. Съгласете се, че когато имаш такава стратегическа задача, изобщо не ти е до каквито и да било нахлувания." В Кремъл не се съгласиха.

 

Гей обществото у нас

Медия: „Труд“

Автор: Росен Тахов

Коментар към номинацията: Като цяло изключително безсмислен коментар, който освен да насажда ненужна хомофобия и неприязън към вече починали личности с предимно добра репутация няма друга функция. Смисленият дебат по тази тема може да се води на съвсем различно ниво и без обвинения, че „хомоиндивите“ са грешки на природата.

 

Троен скок на случаите на скарлатина у нас

Медия: бТВ

Автор: Тодор Кантарджиев

Коментар към номинацията: Коментарът е вреден, защото в началото на нова глобална здравна криза с антибиотичната резистентност и хилядите свързани с нея смъртни случаи, проф. Кантарджиев прокарва абсурдни и неверни тези, които буквално могат да накарат зрителите дап повярват, че няма нищо лошо в злоупотребата с антибиотици. Повече аргументи по темата.

 

Вижте семействата, гей двойките любовниците и баджанаците, уредени от Киро във властта

Медия: ПИК

Автор: Недялко Недялков

Коментар към номинацията: Агенция „Една жена ми каза“ този път се изявява в качеството си на баба пред блока, която клюкари със съседките. Не се представят никакви доказателства, аргументацията е слаба, а внушенията всъщност могат да бъдат приложени с по-голяма точност спрямо хората, които са платили този „коментар“.

 

3. Беззъбо интервю 

Интервю на К.Вълков със Слави Трифонов (или обратното)

Медия: Дарик и 7/8 ТВ

Автор: Константин Вълков

Коментар към номинацията: Изненадващо е, когато иначе качествени и принципни колеги проявяват внезапна плахост и липса на журналистически инстикт. Може би това е ефектът Трифонов? Това само идва да покаже, че никой не е застрахован от попадане в „Златен Шиши“.

 

Проф. Константинов пита: Защо в Европа няма машинно гласуване?

Медия: „България он еър“

Автор: Ганиела Ангелова

Коментар към номинацията: Журналистката просто помагаше на Михаил Константинов да си изпее опорките на ГЕРБ против машинното гласуване. Изказаха се недоказуеми тези, че заради машините 500 000 човека са се отказали да гласуват, не се коментира липсващия брой невалидни гласове чрез машинното гласуване, купуването на гласова чрез хартия и чувалите с бюлетини. Водещата впряга целия си вербален, жестомимичен и ироничен арсенал, за да поощри госта си да манипулира и обижда опонентите на хартиеното гласуване, които са (без изненада) „глупави жълтопаветници“.

 

Ексклузивно – Иван Гешев пред Tribune: Ние сме и в конституционна криза, освен в политическа (ВИДЕО)

Медия: „Трибюн“

Автор: Наталия Габарева

Коментар към номинацията: Липса на журналистическа реакция на манипулативните тези на Гешев. Любим момент е, когато журналистката благодари на Инструмента на Господ, че знае, че няма да ѝ отговаря на определени въпроси и затова няма да ги задава. Ние все си мислим, че понякога зададеният въпрос без отговор е дори по-ценен, но какво ли равзбираме...

 

Костадин Костадинов: Искам да преоснова България, не да си начеша егото, че ще я управлявам

Медия: „24 часа“

Автор: Румина Димитрова

Коментар към номинацията: Почти всяко едно интервю с Костадинов заслужава да попадне тук, защото журналистите би трябвало да го разкъсват от критика и напречни въпроси, но вместо това го оставят да си лее пропагандата. Нещо повече, на този човек изобщо не бива да се дава медийна изява.

 

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК: Бойко Борисов пред Недялко Недялков: Сбърках, поддадох се на емоциите, няма да подкрепяме вето на президента за ИК! А и всички депутати на ГЕРБ са против. Вбеси ме злобата на водещите от Нова и лъжите на Асен Василев, че съм в сговор с Радев. Точно вие знаете добре, че с президента сме най-големите опоненти

Медия: ПИК

Автор: Недялко Недялков

Коментар към номинацията: Дали ще има категория без номинация на ПИК някога? Времето ще покаже. Заглавието само по себе си е цяла статия, достойна за изследване. Дали от криминолози, дали от прокурори, дали от психиатри, дали от фантасти – а може би от всички заедно?

 

Вежди Рашидов: Омразата ражда само омраза, тя е път за никъде

Медия: „24 часа“

Автор: Павлета Давидова

Коментар към номинацията: Всяко интервю с представител на ГЕРБ трябва да бъде провеждано с детектор на лъжата. Особено когато интервюиращият е опериран от нюх и дългосрочна памет.

 

Волен Сидеров: Ако стана премиер, ще подпиша за излизане от НАТО

Медия: „24 часа“

Автор: Румина Димитрова

Коментар към номинацията: Всяко даване на глас на Волен Сидеров е престъпление спрямо журналистиката и здравия разум. А угодническите въпроси и пасивна безгръбначност са черешката на тортата.

 

Руски делфини охраняват кримският мост

Медия: бТВ

Автор: Юксел Кадриев и Виктория Петрова

Коментар към номинацията: Бивш заместник-шеф на военното разузнаване разсъждава смело върху взрива на Кримския мост и „българската следа“. Няма да говорим какво сочат доказателствата (или липсата на такива) в случая с тръгването на камиона от България, а ще погледнем към нещо друго.

4. Безумен текст

Стара тръпка на Роналдо заголи дупе край басейна

Медия: „Спортал“

Автор: Неизвестен

Коментар към номинацията: Номинацията е по-скоро за целия подобен род „новини“ отколкото конкретно за тази. Цели т.нар. спортни и лайфстайл сайтове се издържат с четения на подобни материали, които собственоръчно свалят нивото на IQ с поне 10 пункта при всеки, който чете повече от един такъв текст годишно.

 

Том Круз се подмладява с маска за лице от изпражнения на славей

Медия: "24 часа"

Автор: Неизвестен

Коментар към номинацията: Отново обобщаваща номинация за непреходния стил на вестникарските страници "Оживление", "Суматоха" и "Шарен свят", който вони на чашка с фасове.

 

Дениз от "Ергенът" повърнала от любовна мъка

Медия: „Факти“

Автор: Венелина Маринова

Коментар към номинацията: Има ли смисъл да коментираме?

 

Мрачни времена, мистериозен вирус и нашествие на извънземни: Какво пророкува Ванга за края на 2022 г.

Медия: „Блиц“

Автор: Ванга? / Неизвестен

Коментар към номинацията: Ванга пророкува, че не е хубаво да се обуват зелени чорапи в четвъртия ден седмия месец, ако не сме изпили чаша с цедена лимонада от Халкиди. Ако това, което прочетохте, ви се струва глупаво, то по-добре не четете и оригиналния текст.

 

Лютеницата - комфортната храна на българите

Медия: „24 часа“

Автор: Борислав Зюмбюлев

Коментар към номинацията: Изглежда почти сюрреалистично да пишеш за лютеница по време на война, пандемия, правителствена и икономическа криза. Опитът на автора да свърже бегло българската амброзия с настоящите събития е странен и човек се чуди дали не е ял от онази лютеница с наркотици, която се появи на българския пазар преди няколко години... Като се започне с „комфортна храна “ и „ по-дъртите поколения“, мине се през носталгичните препратки и сравнения с чужди деликатеси и рецептата за това национално богатство, естествено стигаме до въпроса „какъв читателски ефект е търсил авторът“.

 

Нов взрив в ядрена АЕЦ... Какви са предсказанията на Ванга за 2023 г.?

Медия: „Днес“

Автор: Ванга? / Нели Христова

Коментар към номинацията: Странно е, че десетилетия след смъртта си Ванга остава един от най-актуалните коментиращи нашето съвремие. Като че ли тя има мнение по всеки един въпрос – от трифазната брада на Борисов, през войната в Украйна и монархията във Великобритания. Тази година тя е особено активна и не е изненадващо, че номинациите ѝ са няколко.

 

Пророчеството на Ванга за "Операция Z"

Медия: „Труд“

Автор: Ванга? / Румяна Генадиева

Коментар към номинацията: Няма как да минем без някой бисер на „Труд“. В случая публикуват "интервю" на Ванга, в което споделя, че предрича, че конфликтът между Русия и Украйна ще приключи бързо, Русия ще унищожи нацистите и други. Забавното е, че Ванга използва същия маниер на говорене като руската пропаганда: не война, а "специална операция; украинците са нацисти...

 

5. Отблъскващ материал 

Малкият Сашко убит от баща си?

Медия: „Уикенд“

Автор: Мая Стефанова

Коментар към номинацията: Материалът е невероятно отвратителен, защото прокарва една лъжа, оформена като работна теза. В момента, в който това нещо бе разпространено, детето бе открито живо. На всичкото отгоре авторката и вестникът нямат смелостта да сложат точка на заглавието си, а се измъкват с въпросителна. А и това им спестява евентуално дело. Фин, но още по-гнусен елемент.

 

Астроанализ: Алена за учредяването на партия „Продължаваме Промяната”: Жална ни майка!

Медия: „Труд“

Автор: Светлана Тилкова-Алена

Коментар към номинацията: Единственият по-голям пенкилер от Ванга е може би Алена. И на двете звездите им говорят какво да казват, затова имат мнение по всеки въпрос. Очевидно въпросните звезди този път не са били грантаджийски, но щом олигархичното статукво впряга космически сили в боя за софрата – значи нещата са на зле.

 

Путин наредил на армията да унищожи биологични лаборатории в Украйна, САЩ премахват доказателствата за тяхното съществуване

Медия: „Труд“

Автор: Неизвестен

Коментар към номинацията: Октъде анонимният автор на вестника има интимни тайни от Кремъл, няма как да знаем. Може би комуникира с Ванга? Материалът е издържан изцяло в стила на руската пропаганда и всеки опит за обективност и логика е химера.

 

Кой се страхува от Пеевски и делото му срещу "Магнитски" в САЩ?

Медия: „Стандарт“

Автор: Неизвестен

Коментар към номинацията: ще се мотивирам със самия материал ,създаден, според анонимния му автор, да отговари на кампания за очерняне на Пеевски, изградена върху непрекъснато повтаряне на фалшиви новини. Е, опровергаването става с очернянето на Прокопиев и „медиите му“.

 

Бившият премиер Бойко Борисов празнува рожден ден

Медия: „Марица“

Автор: Неизвестен

Коментар към номинацията: Отблъскващ и ненужен служинаж.

Question Title

 

6. Цялостен принос 

бТВ и „Нова“

Коментар към номинацията: Двете телевизии заслужават награда за цялостен принос, защото в опитът си да са оригинални превръщат важни теми в цирк, а в случая с участието на Есил Дюран, човека с халата, Папи Ханс и участничка от Ергенът. За съжаление, заради вечното съревнование и мерене на рейтинги, този тип „анализатори“ са предпочитани и от двете телевизии, което профанизира иначе важни теми.

 

Данка Радева, агенция ПИК

Коментар за номинацията: Не зная дали това е псевдонимът или истинското име на може би най-гнусното перо на т.нар. информационна агенция на Недялков. Размахът, с който сипе обиди и клевети, легитимира най-лошите аспекти на традционната ни психология и цялостно защитава България на мутрите, освен съдебни дела, би трябвало да провокира създаването на документален филм за Данка или стоящия зад псевдонима.

 

Мартин Карбовски

Коментар към номинацията: Ясната му насоченост към разпространение на пропаганда е изненадваща дори сред русофилите у нас. Той като цяло дори не може да се определи като журналист вече. Използва ограниченото си медийно присъствие, за да популяризира едностранни гледни точки, които почти винаги не са в национален интерес, проруски, антиевропейски. Като цяло повтаря всяка руска пропаганда дословно. Целта му е просто манипулиране на хората.

 

Петьо Блъсков

Коментар към номинацията: Един от двигателите на медийния пазар в последните 30 години показа как окончателно може да погребе всякакви полезни журналистически стандарти за сметка на личните си разбирания и финансови интереси.

 

Емил Кошлуков

Коментар към номинацията: Номинация на Емил Кошлуков за цялостно творчество и принос към западането на БНТ като обществена медия. Петгодишният мандат на Кошлуков като генерален директор на БНТ дава повод за някои много ясни и категорични изводи. Вместо да се превърне в еталон за спазване на журналистическите стандарти, БНТ се е превърнала в обслужваща медия на управляващите и най-вече на тези, които са назначили там нейния директор през 2017 година. Нито едно ново публицистично предаване, нито едно запомнящо се журналистическо разследване.

Целият имидж на БНТ се крепи на няколко журналисти, които донкихотовски продължават да дават смисъл на обществената медия и се червят, когато трябва да дават обяснения защо се вземат безкритични интервюта на запис или защо се изпращат мобилни екипи при политици, на които този формат на интервю им е по-удобен. Продуцирането на посредствени филми като "Ботев" (2022) на Максим Генчев, с пари от бюджетната субсидия на БНТ, са само черешката на тортата в сегашното свободно падане на медията.

 

ПИК

Коментар към номинацията: Трудно е да се опише по интересен и дори ироничен начин работата на ПИК. Медията с лекота може да грабне всички статуетки в горните категории, а дори да бъде наричана „медия“ само по себе си е абсурдно. В най-добрия случай това е частна партийна ПР агенция, чийто създател и екип са си поставили за лична цел пресушаването на всяка капчица вяра и уважение у хората спрямо журналистиката. В такива моменти с мъка трябва да признаем правотата в думите на Сьорен Киркегор: „По-добре дъщеря проститутка, отколкото син журналист“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com