Горанов: И да има коледни добавки, няма да са за всички

2781
Горанов: И да има коледни добавки, няма да са за всички
Снимка: БГНЕС

В момента Министерството на финансите прави анализ дали да има коледни добавки за пенсионерите. Резултата се очаква към средата на ноември, но едва ли допълнителните пари ще бъдат за всички.

Това заяви финансовият министър Владислав Горанов пред журналисти в Народното събрание.

Шуменските общинари се разминаха с 13-та заплата

13-та заплата няма да бъде давана почти в никоя общинска администрация на територията на област Шумен, информира Topnovini.bg. Изключен...

“Спекулациите, че има едни 2,5 млрд. за харчене са по-скоро грешна интерпретация. Не може да бъде направен един лев разход“, заяви Горанов.

„Това, което виждате като салдо от 2 млрд. и 400 млн., то не може, дори да искаме, да бъде изхарчено всичкото. То е резултативна величина към края на месец октомври. Вероятно бюджетът ще приключи балансирано или на малък излишък. Не очаквам някакви драматични, допълнителни разходи до края на годината. Просто има голямо изоставане в разходите на министерствата и по европейските програми до сега. Разбира се, има и преизпълнение на приходите, но то далеч не е функция на целия излишък“, коментира Горанов, цитиран от Фокус.

Във връзка със състоянието на болниците и конкретно тази във Враца, Горанов посочи, че има много интересни неща, които ще излизат тепърва.

„Подобни примери има и на други места. Стандартите за мениджмънт в управлението, особено на държавните болници, има нужда да бъдат повишени. Новият министър, който и да е той, ще трябва да поработи в тази посока. Трябва да отговорим на въпроса това ли е оптималният размер на здравната система. Ние сме държавата с най-много болници на глава от населението. Отделно съм предлагал многократно и съм настоявал заседанията на надзорния съвет на НЗОК да бъдат излъчвани в интернет публично, за да можете да уловите всеки един нюанс в отделните интереси, които се защитават там. Това е един финансов фонд с милиарди в него. Има много какво да се говори по темата здравеопазване. Със сигурност сме свидетели на много неефективност и особено в големите държавни болници“, каза министърът на финансите.

Горанов: Може да има коледни добавки за пенсионерите

Най-вероятно ще има коледни добавки за пенсионерите, стана ясно от изказване на финансовия министър Владислав Горанов, предаде bTV.&nbs...

На въпрос кой има интерес от системата, министърът поясни, че освен българските граждани, имат интерес и тези, които получават ресурс от нея.

„Това са тези, които доставят медикаменти, консумативи, това са тези, които по някакъв начин са превърнали здравеопазването в бизнес. Не очаквайте да се фокусирам върху едно лице. За вас тайна ли е, че системата е неефективна, че се е разорила с огромен на брой догворни партньори на касата, че през някои аптеки се извършват кражби от НЗОК? Това е процес, който няма да се реши за миг. Оптимист съм, че следващият екип на министерството ще покаже бързо резултати в тази посока“, допълни Горанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com