Гответвеният Закон за енергийната ефективност отстранява нарушенията на евродирективи

2106
Гответвеният Закон за енергийната ефективност отстранява нарушенията на евродирективи
Снимка: БГНЕС

В момента тече обществено обсъждане на предложения от Министерството на енергетиката Закон за енергийната ефективност, съобщават от ведомството.

Той е публикуван на 18 юли на сайта на министерството, както и на сайта за обществени консултации www.strategy.bg. 

Нови правила след края на програмата за енергийна ефективност

След края на Националната програма за енергийна ефективност санирането вече няма да е 100% безвъзмездно. След като бъде изчерпан насто...

С проекта за промени е разширен обхватът на сградите, които подлежат на задължително сертифициране, като са включени всички сгради в експлоатация, включително и жилищни, с разгърната застроена площ над 250 кв. м. Регламентирано е прилагането на изисквания за енергийна ефективност и енергийни спестявания при възлагане на обществени поръчки за доставка на продукти, свързани с потребление на енергия, както и при закупуването или наемането на сгради от публични възложители от централната администрация.

С проектозакона се правят и промени по отношение издаването на „сертификат за енергийни характеристики на нова сграда“ – термин, който заменя досегашния „сертификат за проектни характеристики“ на сградите. Проектозаконът регламентира и по-кратки срокове за извършване на периодични проверки за енергийна ефективност. Честотата на проверките е различна в зависимост от вида на използваното гориво и инсталираната мощност на водогрейните котли.

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че Европейската комисия е изпратила на България мотивирано становище с искане да транспонира правилно в националното законодателство всички изисквания на Директивата за енергийните характеристики на сградите 2010/31/ЕС. Искането е в рамките на предварителен етап от водена процедура за нарушение № 2015/4227.

С подготвените и публикувани за обществено обсъждане промени в Закона за енергийната ефективност нарушенията са отстранени, съобщават от Министерството на енергетиката.

Калфин: Ще има нова схема за подпомагането за енергийна ефективност

Подпомагането за енергийна ефективност ще бъде прилагано по нова схема, като продължава обсъждането на различни варианти. Това съобщи м...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com