Готвят нови правила за минималната работна заплата

17538
Готвят нови правила за минималната работна заплата
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Нови правила за минималната заплата трябва да влязат в сила от следващата година. Целта е увеличаването на размера й да стане по-гъвкаво. Предложението идва от служебния министър на труда и социалната политика Йордан Христосков.

От много време различни правителства се опитват да обвържат минималното възнаграждение с конкретни параметри – например производителност на труда, инфлация или други икономически характеристики. Това е и идеята на министър Христосков. Въпросът е доколко предложението би могло да бъде одобрено от работодатели и синдикати, информира Нова телевизия.

Средната месечна заплата в Плевенско намалява

Средната месечна работна заплата в област Плевен намалява спрямо последното тримесечие на 2013 година. Информацията съобщиха за БТА от ...

„Що се отнася до наредбата и определяне на механизъм за минималната работна заплата, аз съм привърженик на точните механизми, на автоматичното определяне, а не по политически, конюнктурни съображения”, коментира Христосков. Той добави: „Затова ще дам ход на разговорите по тази наредба. Ако бъде постигната договореност, тя ще бъде представена за приемане”.

От социалното министерство уточниха, че по съдържанието на наредбата се работи със социалните партньори и тя все още е на етап договаряне, като стана ясно, че има различия по отношение на някои критерии.

Предполагам, че е възможно да се случи увеличение на минималните заплати за 2015 г. Особено като се има предвид, че миналата седмица излязоха данните на НСИ за второто тримесечие и вече има раздвижване на пазара на труда и положителни тенденции, намаляване на безработицата. Това каза междувременно за агенция „Фокус” Зорница Славова от Института за пазарна икономика.

Тя обясни, че минималната заплата се увеличава всяка година, с изключение на 2 години в началото на кризата, когато положението беше най-тежко. Според експерта следват опасенията как ще повлияе промяната на този пазар на труда и дали няма да убие част от намаляването на безработицата, което, особено в началото на годината, има сериозно намаление на безработицата и даже намаляване на обезкуражените лица, което е положителен сигнал.

1500 лева средна заплата - след поне 15 години, казва експерт

1500 лева ще ни е средната заплата, когато станем като Полша. Тях като ги приемаха в ЕС се говореше – Полша ли влиза в Европа или...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com