Гранична полиция наново обяви поръчка за дронове, иска и антидрон система

11831
Гранична полиция наново обяви поръчка за дронове, иска и антидрон система
Снимка: БГНЕС

Нова поръчка за доставка на пет дистанционно управляеми летателни системи  обяви Главна дирекция „Гранична полиция“.

Всяка от системите трябва да се състои от два безпилотни летателни апарата (дронове) с вертикално излитане и кацане. Единият от тях да е оборудван с електронно-оптична система за наблюдение с цветна камера, а другият - с електронно-оптична система за наблюдение, включваща цветна и термовизионна камера.

Към комплекта трябва да има контролна наземна станция за управление със система за предаване и приемане на данни и софтуер за управление на полета за всеки апарат, автомобили с повишена проходимост за транспортиране на оборудването и външен твърд диск за съхранение на информацията от воденото наблюдение.

Бързи, ефективни, смъртоносни: какви дронове се използват в Украйна?

Пентагонът съобщи, че САЩ са разработили нов тип дрон, който отговаря на изискванията на украинските военни - Phoenix Ghost. Проектира...

Прогнозната стойност на поръчката е 416 666 лв. без ДДС, а крайният срок за подаване на офертни е 27 май. Финансирането е обезпечено от Фонд „Вътрешна сигурност“.

Припомняме, че през март месец миналата година Главна дирекция „Гранична полиция“ обяви същата процедура , но с прогнозна стойност почти 2,5 млн. лева без ДДС. Оферти за нея са подали едно акционерно дружество – „Контракс“, и шест еднолични фирми: „Веос“, „Темпекс“, „Екселор Холдинг“, „ССАРМ“, „Толсен“ и „Глобал САТ“.

След отварянето им обаче поръчката е прекратена от възложителя през май месец 2021 година. Мотивът е възникнала необходимост от подобряване на техническата функционалност на дроновете. Те трябвало да са по-надеждни и с устойчиви компоненти, способни да функционират в неблагоприятни условия на околната среда, да издържат на механични въздействия.

В годишния анализ на риска от Европейската агенция за гранична брегова охрана имало препоръка при придобиване на нови  технически и електронни средства от граничните служби, те да са с най-високо качество и технически характеристики, позволяващи работа при всякакви условия. Решено е да се добави изискването към наземните системи „да са устойчиви на удар, вибрации прах, влага, разливане на вода". А това допълнение би променило кръга на заинтересованите лица.

История на дроновете

Дроновете завладяха въображението ни. Въпреки че в общото съзнание те се свързват с играчка, джаджа, с която може да се похвали, в меди...

При новото обявление обаче сумата е намалена шесторно.

Дроновете ще се използват както за регулярните гранични патрули, така и при наличие на предварителна информация за подготвящо се нарушение на държавната граница, за движение на хора и автомобили на съседна територия.  

Използването им ще позволи за кратко време да се извърши обзор на сравнително голям район и придобиване на информация за оперативната обстановка в този район. При наличие на предварителна информация за движение на хора и превозни средства ще може да се локалиризат нарушителите, да се проследи движението им, да се определи числеността и състава на групата.

Паралелно с тази поръчка, от „Гранична полиция“ са пуснали и покана за участие в пазарни консултации с цел да определят прогнозна стойност на планираната им за покупка антидрон система.   

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com