Гриша Ганчев не заплашил "очи в очи" Красимир Стефанов

21012
Гриша Ганчев не заплашил "очи в очи" Красимир Стефанов

Директорът на НАП Красимир Стефанов потвърди в телефонен разговор, че заплахата за живота му, изречена от Гриша Ганчев, не е отправена "очи в очи", а му е била предадена от негов подчинен.

Разговорът, е записан със СРС, съобщи БНТ. Стефанов отказа коментар на въпроса дали лично е отишъл в ГДБОП, за да подаде сигнал. Обвинението в заплаха за убийство адвокатът на Гриша Ганчев определи като правен абсурд. Петър Чалъмов зададе и въпроса защо едва седмица след проведения разговор подчиненият на Стефанов му казал за заплахата.

Според адвоката телефонният разговор между клиента му и подчинения на Красимир Стефанов е селектиран, като в текстовия вариант на СРС-то след израза "кажи на твоя човек" имало поредица от точки и удивителни и чак след това следвал вулгарен израз, загатващ за физическа саморазправа. Според Чалъмов Ганчев не визирал конкретен човек и думите му били извадени от контекста.

БГНЕС припомня, че специализираната прокуратура повдигна вчера две обвинения на Гриша Данаилов Ганчев. Те са за ръководител на организирана престъпна група, създадена, с цел да извършва престъпления срещу данъчната система и за закана за убийство. Според събраните до момента доказателства Гриша Ганчев е ръководил престъпната структура, за която на 11 май 2012 г. бяха привлечени като участници общо шестима души, сред които и синът му Данаил Ганчев. Гриша Ганчев е обвинен и за отправена закана за убийство спрямо директора на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов. Спрямо Ганчев е взета мярка за неотклонение "Парична гаранция" в размер на 500 000 лева. Мярката е съобразена от наблюдаващия прокурор със здравословното и имотното състояние на обвиняемия. Наложена му е забрана да напуска страната.

Спецакция "Захар" се проведе на 10 май, тогава бяха задържани шестимата участници в групата. Ден по-късно специализираната прокуратура на София повдигна обвинение на всички тях. На 13 май специализираният наказателен съд остави в ареста петима от тях - Данаил Ганчев, Милко Талев, Ивайло Талев, Тодор Симеонов, Милко Димитров. На Камелия Мирчева бе наложена мярка за неотклонение "домашен арест". Съдът не уважи искането на прокуратура тя да бъде пусната под парична гаранция от 3000 лв поради заболяване, тъй като в събраните по делото веществени доказателни средства, направени на базата СРС, тя се е опитвала да укрива доказателства. Според Специализирания съда има опасност Мирчева да извърши друго престъпление.

Бизнесменът Гриша Ганчев бе на делото на по-долната инстанция, но единствения коментар, който направи бе: "Държавата да си свърши работата. Искат доказателства, нека да ги съберат". "Над 10 фирми са участвали в схемата за укриване на ДДС, за която са обвинени задържаните в акция "Захар", заяви прокурор Андрей Андреев от специализираната прокуратура. "Става дума за верига от фирми, чиято крайна цел е била укриване на ДДС. За да се осъществи една такава схема за един месец трябват минимум три фирми. Колкото повече са фирмите, толкова повече са сделките, съответно ДДС-то се прехвърля, приспада, тегли и избягва", обясни прокурор Андреев. "За тази схема задължително трябва да има и една фирма, която е с чист бизнес, със стабилен бизнес, една фирма-буфер, която да прикрива престъпната дейност и третата фирма трябва да е от типа "липсващ търговец", допълни той.

"В тази верига участва основно фирмата "Симек", според нас участва и "Литекс комерс" АД, и още няколко фирми. За тази схема е задължително да има фирма, която няма дейност и служители", каза Андреев. Една от тези фирми е фирмата, собственост на съпругата на обвиняемия Тодор Симеонов, управлявана от самия него. Държавното обвинение е събрало доказателства за период от февруари до 10-ти май. Според прокуратурата за тези два месеца държавата е ощетена с 200 000 лева. Първоначалният сигнал, за да започнат разследващите органи работа е подаден от НАП. Мярката за неотклонение "задържане под стража" беше потвърдена и от Апелативния специализиран наказателен съд.

Редактор: Георги Иванов

Посредникът на Ганчев умувал седмица дали да го предаде

Посредникът, който е уведомил шефа на НАП Красимир Стефанов за смъртната заплаха, отправена от бизнесмена Гриша Ганчев, обмислял цяла ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com