Грозен скандал във ВСС след искане за проверка на магистратска вечеря

4379
Грозен скандал във ВСС след искане за проверка на магистратска вечеря
Снимка: БГНЕС

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) отказа да образува проверка и да провери данните в публикация в изданието „Биволъ” за присъствието на Ясен Тодоров на вечеря в Поморие, съобщи "Правен свят".

Празненството, на което Тодоров присъства, е организирано от новоизбрания районен прокурор на Несебър Радост Бошнакова и се състои в клуб „24”, собственост на Пламен Петков – Помориеца. „Биволъ” припомня, че Петков е бил приближен на покойния СИК-аджийски бос Бай Миле, а впоследствие и съдружник на вдовицата му – Силвия Панагонова. Според изданието Петков се явява началник на Божидар Кузманов – Божо Козела.

Точката в дневния ред стана повод за признанието на Румен Боев, че с действията си този съвет е погребал един човек (само Найденова се осмели да произнесе името на Камен Ситнилски, починал докато оспорва решението на ВСС за уволнението му), а друг е разболял. Ясен Тодоров пък призова да бъде проверен животът му от детската градина насам. Обсъдени бяха хранителните навици на членовете на ВСС и предпочитанията им към ресторанти.

С поведението си представляващият Висшия съдебен съвет Димитър Узунов стана повод Камен Иванов да заяви, че му е неудобно от тона, който държи на дами. На два пъти Узунов си позволи да каже на Галина Карагьозова: "Този тон ще го държите вкъщи".

"Границата е премината и връщане назад явно няма", резюмира изострените до краен предел лични конфликти между членовете на съвета Ясен Тодоров.

"Моля ви да прекратим унижението на Висшия съдебен съвет с начина, по който се отнасяме един към друг", призова председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. А Васил Петров обобщи: "Достатъчно се изложихме".

Веднага след като Калпакчиев представи предложението и след като каза, че целта му е да се защити авторитета на засегнатите и на правосъдието, думата взе Ясен Тодоров.

Ясен Тодоров за огорчението

"Аз съм огорчен от поведението на Соня Найденова и Калин Калпакчиев. Това е неколегиално, най-елементарно бе да ме попитате, както сториха ваши колеги. Целта тук не е да се извърши проверка и да се защити авторитета на засегнатите, а да се даде публичност на този пасквил, която за ваше съжаление не получи от излизането на публикация", започна той. И като лично засегнат, реши да направи нещата лични и за Калпакчиев и му каза: "Лично аз съм споделял с вас за сигнали срещу вас или съпругата ви, които са били явно неоснователни и не са били образувани проверки". После заяви, че двамата му колеги действат в пълен синхрон със следователя Бойко Атанасов, бившия министър на правосъдието Христо Иванов и "Биволъ". Емоционалното изказване продължи: "Всеки, който ме е попитал е разбрал истината. С опита си да очерните мен, нанасяте тежък удар върху правосъдието, очерняте огромна част от магистратите в Бургас, които са достойни хора. Не знам как се чувстват те в това ваше начинание".

Тук речта на Тодоров взе саркастичен дискурс. "Но все пак, проектът за предложение е много мек - не искате комисия към президента, междуинституционална комисия с европейски експерти. Твърде вероятно е да съм оказал натиск на конкурса за младшите прокурори, нали дъщеря ми се класира, може да съм изнесъл казус. Наскоро в една публикация едва ли не написаха, че съм осиновил новия шеф на спецпрокуратура. Може и трябва да се изследва целия ми път от детската градина, състудентите ми от Симеоново по дефиниция са лоши юристи и закоравели мошеници". И заяви, че в личен план е много огорчен.

Погребахме един човек, друг го разболяхме

Председателят на Върховния административен съд Георги Колев заяви, че точката трябва да бъде изключена от дневния ред. И в настъпилото временно уталожване на емоциите се намеси Румен Боев, който съобщи, че случаят е бил обсъден в етичната комисия на прокурорската колегия. "Едно събиране, в което участват най-вече магистрати и двама служители на МВР, не виждам нищо неетично. Не налага нищо повече да се извършва – не е етично за хората, които са на първа линия. Една година ни остава, да се отърсим от вътрешните си междуособици. Продължаваме да си уронваме нашия авторитет. Погребахме един човек, един го разболяхме…", заяви той.

Тук думата взеха Калпакчиев и Найденова. "Не виждам повод за лична обида, г-н Тодоров. Няма предубеденост, този случай придоби публичност, не може да го покрием с конспиративно мълчание, то може да се тълкува като гузност някакъв вид. Липсата на проверка подхранва добронамерени и недобронамерени спекулации. Истината е най-добрата защита", заяви Калпакчиев. И отхвърли свеждането на служебната дейност до лични отношения.

"Не съм си позволявала да класирам медиите на приятелски или неприятелски, дори и в практиката на нашия състав са образувани проверки в най-различни медии. Не мисля, че фактът, че в една конкретна медия има публикация, придава негативен оттенък на нашето предложение , нито, че когато двама души мислят по един начин, това ги прави заговорници. Противоречията не ни правят неприятели", каза Найденова. И допълни: "Случаят, за който Боев спомена - името дори и не се споменава в тази зала след неговата смърт. Името на Камен Ситнилски".

Юлиана Колева се опита да сведе въпроса до точка в дневния ред на съвета, а не до емоционални изблици.

"Веднага след публикацията в сайта "Биволъ" Тодоров даде обяснение пред етичната комисия. То беше подкрепено и от изложението от фактите на хората, присъствали на тази вечеря, провела се в ресторанта на лице, свързано с организираната престъпност. От публикациите личи жълтия характер, заформя конспиративен кръг от магистрати и организирана престъпна група от района. По най- вулгарния начин се публикуват снимки на хора със съмнително поведение и хора от изпълнителната и съдебната власт", каза тя.

И посочи, че в ресторанта не е имало външен човек със съмнителна дейност. "Какво да проверим? Чий е ресторантът ли? Бошнакова каза, че не е организирала вечерята в Несебър, а в Поморие, именно защото тя е от Несебър. Какви скрити пластове търсим зад тази вечеря?", попита тя.

Последва коментар от Узунов към Соня Найденова, която отказа отстъпената ѝ от главния прокурор възможност да се изкаже преди него. "Сега като в детската градина ли ще се държим", бяха думите на Узунов.

Цацаров пита: Къде се храни Калпакчиев

Така думата взе Сотир Цацаров. "Това е поредният сигнал и интрига", заяви той. След това изложи вижданията си за медиите и кои от тях принадлежат на политически и икономически кръгове. После главният прокурор заяви, че "не гори от позитивни чувства към Калпакчиев, но последователността, с която действа, изисква уважение, защото не се е отклонил от идеите и целите си, което е похвално". "Странното е личностната метаморфоза на Соня Найденова – от един убеден защитник на едни идеи, в един момент премина в други", заяви Цацаров и допълни, че последователността на Найденова поставя въпроси.

След това съобщи, че и той, и правосъдната министърка Екатерина Захариева са имали покани за тържеството в Поморие. "Не съм отишъл, иначе сега щяхте да тържествувате - вие, въпросните медии и Христо Иванов. Да си кажем нещата с истинските им имена. Един главен прокурор е свикнал да го заливат с всякаква помия", каза Цацаров. И се обърна към Калпакчиев: "Кое беше последното заведение, в което влязохте и сте проверил собственика му?".

"В "Икеа", беше отговорът. "Само там ли се храните, личи ви", репликира главният прокурор. И обясни, че се поинтересувал кой ще присъства на тържеството на Бошнакова, но човек не може да знае собственика на всяко заведение. "Дайте ни правила за личната хигиена – само вкъщи и в "Икеа"?. Далеч съм от мисълта, че само там се храните. Да гласуваме и този цирк да приключи", приключи изказването си Цацаров.

Последва реплика от Найденова: "Благодаря на Цацаров, че прави анализ на моето поведение. Аз няма да правя анализ на обещанията му, които е давал публично".

Ще ходи ли на море Магдалена Лазарова

"Ако етичната комисия беше обобщила данните, най-вероятно нямаше да се стигне до това предложение. Но от 21 юни досега (когато беше получен сигналът от "Биволъ" във ВСС) нямаше нищо. Колегите могат да се събират и да общуват. Ние не сме затворена каста. Ако няма очевидни факти и обстоятелства за заведението, ще бъде посещавано. Всеки носи сам отговорност за поведението си. Публикацията обаче дължи отговор", заяви Юлия Ковачева. И изтъкна, че публикациите в някои медии предизвикват гняв у колегите ѝ, а други – не.

Магдалена Лазарова пък реши да разкаже на колегите си за магистрат, който отишъл на рожден ден на съученик и на съседната маса се оказал един от добре облечените бизнесмени по онова време, последвала дисциплинарка, човекът не бил наказан, но се разболял. "Спомням си какъв отзвук имаше сред колегите и сме се притеснявали да ходим на рожден ден", каза тя и допълни: "Замислям се дали въобще трябва да отида на почивка на нашето Черноморие, защото не знам кой е собственик на заведението, в което ще седна".

В залата се чуха гласове: "То и в Гърция може да е така" и "В Хавай е така, Магдалена".

Кожарев и демонологията

Ясен Тодоров: Сериозно ли ви звучи, че аз и главният секретар сме организирали атентат срещу Митьо Очите?

"Отношенията ми в Бургаския регион са само и единствено с магистрати. Фактите се манипулират", заяви Ясен Тодоров от ВСС по повод инфор...

Тук в дебата се включи Михаил Кожарев, който заяви, че слушайки дискусията се сетил за средновековието, инквизицията, лова на вещици, после стигна до сталинизма. Съобщи на колегите си, че наскоро научил за науката "Демонология".

След зловещия драматизъм на Кожарев Румен Георгиев избра да подходи с ирония: "Защо се ограничаваме само с проверка?Нека да направим една работна група и да посочим процедура за посещение на заведенията, извън "Макдоналдс", "Икеа" и "Кентъки", да предложим изменения в Конституцията и законите".

"Важният разговор не се проведе за пореден път. А той не е в сферата на конспирациите и личните подозрения и обиди, а за това какво трябва да е поведението на съдията при неговите лични контакти", заяви Калпакчиев.

И продължи: "Аз нямам самочувствието да напиша такива стандарти за поведение, затова ще цитирам покойния Румен Янков: "Съдийската професия е голгота" - тя включва самотата, изтощителността на усилията, лишенията и т.н., но и нещо важно – че не бива да се оплакваш, защото не бива да е друго, ако е, значи има грешка...Нашата работа е попска" – за морала и ограниченията, в църквата не се влиза с минижуп или по къси панталони и това е само най-баналното, което не може".

Докато Калпакчиев припомняше думите на съдия Янков, главният прокурор тръгна да излиза от залата. "Точно сега трябва да излезете г-н Цацаров, Румен Янков не е интересен", обърна се Калпакчиев към главния прокурор. "Трябва да подпиша документ, хич не си мислете, че е заради Вас", отговори му Цацаров и между двамата се заформи поредния спор с реплики за това кой и дали може да се сравнява с Румен Янков.

Главният прокурор излезе, а Калпакчиев заяви: "Свеждането на всеки един опит за водене на принципна дискусия до това кой кого обича или харесва или не, говори за примитивизъм в схващанията за нашите отношения".

Ясен Тодоров: До края на юли ще има решение от проверката на твърденията на Бойко Атанасов

До края на юли ще има решение от проверката по твърденията на следователя Бойко Атанасов за прокурорска шпицкоманда, подчинена на гла...

Представляващият, тонът и дамите в съвета

Така след час дискусия думата взе Галина Карагьозва. Тя направи коментар за това как едни медии се определят като вражески от колегите ѝ и са обвинявани в задкулисни цели, а по писаното в други се образуват проверки срещу Лозан Панов и Калин Калпакчиев. "Не ми го казвайте с такъв заканителен тон. Както е недопустимо да се прави сега, така е недопустимо и срещу Панов и Калпакчиев. Сега чувам за това от вас. Няма двоен стандарт", прекъсна я главният прокурор.

Намеси се и Узунов, който каза на Карагьозва да замълчи. Тя му отвърна да не ѝ казва да мълчи. "Хайде да не ми държите такъв тон", отговори ѝ пък той.

"Преди да продължим с продуктовото позициониране и историческите ретроспекции, моля ви, да прекратим унижението на Висшия съдебен съвет", призова Лозан Панов. "Представете си как изглеждат магистратите, след като ние сме техните представители".

На финала с 20 гласа "против" и три "за" – на Найденова, Калпачкиев и на объркалия се Румен Боев, беше решено проверка да няма. Страстите обаче не се бяха успокоили и представляващият ВСС Узунов се обърна към говорещата Карагьозва: "Този тон ще го държите вкъщи". Тук Камен Иванов, който досега запазваше мълчание се обърна към Узунов: "Като гледам какъв тон държите на дамите, ме карате да се чувствам неудобно".

А Васил Петров призова към успокоение с думите: "Достатъчно се изложихме".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com