X
 
 

Хиляди българи в "Александър Невски" на Цветница (СНИМКИ+ВИДЕО)

2084 3
Хиляди българи в "Александър Невски" на Цветница (СНИМКИ+ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински
Негово Светейшество Българският патриарх Неофит оглави Света Божествена литургия в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” навръх Цветница.

В литургията взеха участие главният секретар на Св. Синод Мелнишкият епископ Герасим, Белоградчишкият епископ Поликарп –викарий на Софийския митрополит и др. висши клирици.

Хиляди са българите, които дойдоха днес в най-големия ни православен храм, за да благословят върбовите клонки, които ще поставят над праговете на домовете си.

В неделята, която предшества седмицата на най-тежката скръб и страдание, преживени от Иисус Христос, преживявана и днес от неговите ученици, Светата църква тържествено отбелязва влизането на Спасителя в Йерусалим и началото на последните, най-решаващи дни от неговия земен живот, заяви патриарх Неофит в словото си.

Дългите и мъчителни дни, които завършват на Голгота и в мрака на хладния гроб, но които ще бъдат увенчани със славна победа над смъртта чрез Възкресението. Посрещаме Го като този, който идва, за да донесе избавлението и помирението с небесата. В този ден радостта от срещата с Христос е неизбежно примесена със скръб и горест от това, което предстои – предателството, присъдата. Тази радостна тъга съпреживяваме и ние днес.

Днес ние също приветстваме влизащия Господ, простираме пред Него одеждите на нашата вяра, добави патриархът.

Ние сме призвани не само днес, но и през всички дни на нашия живот да държим сърцата си отворени за Него, да живеем с вярата в Него и да претворяваме тази вяра в дела и състрадание и любов, за да носим достойно Неговото име и да се удостоим с обещаните ни от Него спасение и вечен живот. Благодатта и мирът на Господа Иисуса Христа нека днес да са с всички нас. Честит и благословен празник, завърши словото си патриарх Неофит.

На Цветница в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Пак за здраве се окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Иисус Христос. В този ден, който е през периода на постите, се разрешава риба.

Според старите български обичаи имен ден празнуват всички, носещи имена на цветя, растения, храсти и дървета – Камелия, Цена, Цено, Цветан, Върбан, Върбинка, Виолета, Здравко, Здравка, Лилия, Латинка, Теменуга, Теменужка, Цвета, Цветанка, Цветелина, Ясен, Явор и др.

Текст: БГНЕС

Снимки и видео: Actualno.com/Румен Скрински

Actualno.com

Етикети:

  • Анонимен 3 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
    На католическите и протестантските ни приятели и съюзници - Христос въскресе!
  • Анонимен 2 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
    На католическите и протестантските ни приятели и съюзници - Христос въскресе!
  • НА ВЪРБА 1 НА ВЪРБА преди 10 месеца Профил на трол?
    предстоят Страстна седмица и Великден. Настроението е ваканционно, а Вальо Златков го уволняват или повишават, все тая. Разместват го. Кремълският таваришч, (п)резидентът Румен Радев се бие в гърдите как е морална алтернатива на Борисов. Руското лоби точи зъби за властта и чисти редици от нежелано западнеещи кадри. Уж "проевропейският" минист-председател Борисов пелтечи за "военен виж още ›› преврат" и "пълзяща диктатура". Специализираните съдии са в ужас пред неверноподаническите приказки на Панов и Лалов. Скандалите с нагло евтини покупки на скъпи имоти с крадене на европейски пари се трупат. Полицията и лумпени в Габрово се опитват да предизвикат поредния предизборен сблъсък между цигани и българи, но този път не минава - някаква комедия от полуоставки, въртят се министерски и депутатски места, партийната тревога се покачва, но на прословутото проправителствено ''Дясно'' не му стига акъл даже временно да намали глупостите си даже за предизборна ''Стабилност''. Обмисля се нова серия увеличения на цените - досега лоялни плъхове почват да се разбягват. Бившият румънски главен прокурор Лаура Кьовеши, продължава да има шансове да стане главен прокурор на ЕС. А у нас единствените преследвани за корупция са нелепо пожертвани Иванчева и Петрова И всичко става в петък и събота, та да не би парализираното население да се раздвижи. Но кочинката на Борисов се рути... НО Доган, Пеевски, Нинова и цялото руско лоби са незасегнати и продължават страшно да вредят - зимата пак ще ни изненада. И тоя път посред лято
Последно в Актуално