Хиляди протестираха в Асеновград след скандала с пребитите деца (ВИДЕО)

8015
Хиляди протестираха в Асеновград след скандала с пребитите деца (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Хиляди асеновградчани излязоха тази вечер на спонтанен протест в центъра на града заради инцидент отпреди ден, когато група роми нападнаха и биха деца от местния клуб по кану-каяк, както и техни родители.

На мястото на събитието бе корепондентът на Actualno.com Атанаска Маркова, която засне и проследи случващото се до самия край на протеста към 23:00 часа. Той стартира с подписка, за която се събираха подписи на няколко места в Градския парк.

Предстои първото „Хоро за хората“ в Асенoвград

За първи път инициативата „Хора за хората“ ще се състои в Асенoвград, организирана от млади асеновградчани. След немалкия и...

„Всички за един, един за всички!“ - скандираха хиляди жители и гости на Асеновград. За да подкрепят инициативата стотици се наредиха на опашка и изчакаха търпеливо своя ред. Хора от Асенoвград, Пазарджик, София, Пловдив и още много други градове на страната присъстваха днес, за да покажат недоволството си от случващото се. А именно – побоят на ромски над български деца от СККК „Асеновец“.

Звучаха патриотични песни, химнът на България, развяваха се националният флаг и знамето, везано от Райна Попгеоргиева - „Свобода или смърт“. Протестът бе организиран единствено в социалната мрежа и в рамките на ден. Целият Асеновград бе обсаден от полицейски кордони още от ранните следобедни часове.

Ето и хронологията:

Протестът стартира пред паметника на Цар Иван Асен II. С въртежи на гуми и рев на мотори по кръговото кръстовище, което е в непосредствена близост, мотористи изразиха недоволството си. Последваха няколко неуспешни опита да бъде разбита полицейската верига и хората да тръгнат към ромския квартал. И двете страни – протестиращи и полицейски служители - запазиха прилично поведение и не ползваха сила. Щом полицаите направиха крачка назад, демонстрантите се възползваха и се разпръснаха в различни посоки.

Майка на пострадало дете разказва за жестокото меле между роми и българи

Разказ за жестокото меле между роми и българи в Асеновград от първо лице сподели пред Actualno.com майка на едно от пострадалите деца. ...

По целия централен площад, от две страни на Градската библиотека, покрай сградата на Общината и достигнаха до Районното полицейско управление и Пощата, където се опитаха да блокират движението на моторни превозни средства. Органите на реда не допуснаха това да се случи, но след известно време те самите затвориха пътя. Протестиращите продължиха да притискат, стремейки се към крайната цел – ромската махала. Изразяваха всякакъв вид емоции, но запазиха първоначалната идея – мирен протест. До арестувани и ексцесии не се стигна.

Няколко часа след началото на публичното недоволство при хората пристигнаха кметът на Асенoвград доктор Емил Караиванов и заместник-кметът инженер Мария Вълканова. Те поговориха с гражданите и обещаха точно в 12 ч. утре /29.06.17 г./ да се проведе среща с 10-15 представители от недоволстващите, за да бъдат формулирани конкретни искания. Караиванов обеща, че ще поиска разговор с Министерството на вътрешните работи, в който ще настоява за увеличаване броя на полицейските служители в Асенoвград. Освен това, бе категоричен, че ще зазпочнат масови проверки за наличние незаконни постройки в и около ромския квартал на града.

Така, напрежението между хората се успокои до известна степен и част от протестиращите се разотидоха. Жандармеристи и полицаи продължават до този момент да охраняват входно-изходните артерии, водещи от и към ромската махалата на Асенoвград. Очаква се засиленото полицейско присъствие в района да остане през цялата нощ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Евгения Чаушева от Actualno.com е сред носителите на наградите "Рицар на книгата"

Ето кога изплащат великденските добавки и кога пенсиите за май

Амнести Интернешънъл: Медиите се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com