Хиляди се стичат към връх Шипка по случай 3 март

18117
Хиляди се стичат към връх Шипка по случай 3 март
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

За националния празник 3 март стотици българи се стичат към историческия връх Шипка за тържествата по случай 138-мата годишнина от Освобождението на България. Те отдават почит пред подвига и саможертвата на героите на Шипка.

Изключително много хора има в подножието на паметника на Шипка, предаде репортер на Actualno.com. Хората скандират "Свобода или смърт", "Да живее България", "българи юнаци" и пеят националния химн. На паметника на руските и финландски войни има повече руски и финландски знамена.

Атмосферата е празнична, като са дошли българи от цялата страна. "С мил спомен за героите, дали всичко за България", така коментира идването си на връх Шипка родолюбец пред нашия репортер. 

От рано тази сутрин хората започнаха да изкачват върха. Опашката от автомобили в подножието на връх Шипка е дълга колиметри. Всички автомобили са отбити в дясната лента, а след т.н. "Царски завой" нагоре през 500-600 метра има полицаи, които регулират движението. Автобусите са паркирани почти в самото начало на прохода от посока Казанлък.

Ученици и учители влизат безплатно в 8 държавни музея за 3 март

По повод националния празник - 3 март, вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева, и министърът на културата Ве...

Няма инциденти или хора, които не могат да стигнат догоре. В подножието и на връх Шипка е спокойно. На върха се пропускат само коли с пропуски. Цените на продаваните храни са умерени в рамките на долната ценова граница.

Честванията на връх Шипка започнат ще започнат в 12.30 часа, а не както беше обявено по-рано в 11.30. В тях ще участва вицепрезидентът Маргарита Попова.

Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

За тържествата на връх Шипка по случай Националния празник на Република България днес между 8.00 ч. и 14.30 ч. ще бъде ограничено транзитното преминаване на превозни средства през Шипченския проход – път I-5 /Е-85/ Габрово - Шипка - Казанлък /в двете посоки/, съобщиха по-рано от Агенция "Пътна инфраструктура".

Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Ден на отворените врати в Националния военно-исторически музей на 3 март

Само днес, от 10.00 до 18.00 часа, посетителите в Националния военно-исторически музей ще могат да видят оригинала на Самарското знаме....

Транзитният трафик ще се насочва през Прохода на Републиката - път II-55, по следния маршрут: Русе - Велико Търново - Дебелец - Проход на Републиката – Гурково и обратно.

Шофьорите от област Габрово и пътуващите от северозапад могат да ползват маршрута: Габрово - Трявна - Белица - Вонеща вода - Прохода на Републиката и обратно.

За област Стара Загора движението ще преминава към Прохода на Републиката по маршрута: път I-6 Калофер - Казанлък - път II-55 - Гурково – Велико Търново и обратно, като пренасочването ще става при пътен възел „Мъглиж“ (път I-5 с път I-6).

Ограничението в движението през Шипченския проход не важи за организирания междуградски автобусен транспорт.

*Новината е обновена в 11.39 ч.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com