Ходим най-много пеша от всички в ЕС

13831
Ходим най-много пеша от всички в ЕС
Снимка: Gettyimages

Дали поради икономическа принуда или заради качеството на пътищата и градския транспорт, в целия Европейски съюз делът на българите, които в ежедневието си се придвижват пеша, е най-голям.

Това показват данните от последното проучване на Евробарометър за нагласите на хората към транспорта. Изследването е проведено в периода 11-20 октомври 2014 г. и в него са участвали 27 868 души от всички страни, членки на ЕС, пише "Сега".

В Смолян отбелязват утре Световния ден на ходенето

За поредна година в община Смолян ще бъде отбелязан Световният ден на ходенето. Събитието ще се проведе на 11 октомври (събота). Сборни...

Обобщените данни за съюза показват, че колата е основен транспорт в ежедневието на континента - за 54% от анкетираните. 19 на сто ползват преобладаващо градския транспорт. Основният фактор, който влияе при избора на хората, е удобството - за 60% от анкетираните, и бързината - за 31 на сто от анкетираните. Едва за 12% цената е водеща при избора на транспорт. Честотата и цената обаче са факторите, които биха накарали около 25% от хората да слязат от колата и да се качат на градския транспорт. За 20 на сто от анкетираните няма нещо, което да ги накара да заменят комфорта на личния автомобил.

В отделните страни се наблюдават интересни тенденции. По отношение на колата 42 на сто от българите са отговорили, че я ползват за всекидневните си ангажименти - работа, срещи и др. Въпреки това 35% биха размислили и заместили колата с градски транспорт, ако той е по-редовен. В Кипър процентът на тези хора е най-голям - 85 на сто, а най-нисък е в Унгария - 33 на сто.

Българите и испанците си поделят първото място с 25% от хората, които ходят пеша. С близки стойности са още Румъния и Португалия. Само за сравнение в Люксембург делът е едва 5%, а в Холандия - 4. Холандците са хората, които ползват най-много колело - 36%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...