Хоро и залп в преспите на Шипка

5815
Хоро и залп в преспите на Шипка

С хоро и залп Шипка ще чества 3 март. Тържественият митинг на площада под епичния връх ще започне в 11,30 часа, а официалното поднасяне на венци и цветя пред Паметника на свободата ще е час по-късно. Честванията за 135-годишнината от Освобождението на България ще преминат без "О, Шипка", но с други изненади. "Въпреки еднометровия сняг, подходите към връх Св. Никола са почистени и всеки, който реши, ще може да се изкачи дотам", казаха от общината, предаде Стандарт нюз.

На Шипка всичко е спокойно и дори няма да пристигнат министрите и президентът Плевнелиев. На върха ще се качат почти всички посланици, кметовете и великотърновският митропилит Григорий. Единствен от министрите в оставка се очаква да се появи Томислав Дончев, който е родом от Габрово. За разлика от големите възстановки през лятото на 2012 г. от клуб "Традиция" сега "битки" няма да има. Представители на клуба от старата столица и от Казанлък, около 25 души, ще се изкачат в пълно бойно снаряжение до Шипка. Войската на "Традиция" ще се представи с почетна рота, която ще отбележи празника с мощен залп от оригинални пушки от Руско-турската освободителна война. Очаква се в подножието на паметника народът да извие хоро.

Честит 3 март, българи!

3 март винаги е по-особен ден... Не защото останалите празници и чествания са по-малко важни или светли, но просто на всеки 3 март сяка...

Музей на открито и чай за гостите от оригинални руски самовари организират навръх националния ни празник клуб "Традиция" в парк "Майка България", Велико Търново. Ще бъде показана изложба, както и демонстрация на въоръжения от Освободителната война 1878 г., уточни Нелина Църова, директор на Дирекция "Култура" в Община Велико Търново. В 9,30 около паметника "Майка България" великотърновци и гостите на града ще бъдат посрещнати с руски чай. Три оригинални самовара е подготвил председателят на "Традиция" в старата столица Върбан Минев. Те ще се разпалват с армейски ботуш. Идеята за тази инициатива е от посещението на Барак Обама в Кремъл, където е бил посрещнат от Владимир Путин по този традиционен за руската армия обичай. Чаят е пристигнал със специална поръчка от Минск. "Той е истински черен чай, какъвто са пиели войниците от руската армия", поясни Минев. Тържествата по случай националния празник ще започнат с панихида за загиналите в битките на Братската могила до църквата "Успение на Пресвета Богородица". Тази година общината в града на хумора и сатирата организира честванията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com